![]() |
fázis fotó - paradicsom hozzásadása előtt |
A ratatouille a fűszerekről
szól. Dél-Franciaországba visz, ahol a levendula és kakukkfű fűszeres
illata van a száraz levegőben. Sokan
csakúgy lelecsózzák, mert persze hasonlít alapjaiban a mi nyári mindenesünkre,
de ne feledkezz meg a délies fűszerekről, szárított, friss egyaránt jöhet. Nekem most egy
arab fűszerkeverék a szerelmem, nevét
nem tudom, a szíreknél vettem: a padlizsánt már a sütésnél megszórom vele. Ez a
ratatouille készítés fontos momentuma: padlizsán szivacsként szívja magába az
olajat (amit később ki is enged
magából a főzés során), és a fűszereket. A szerecsendió nem hiába már az elsők között volt, ami fűszerezte az unalmas északi népek konyháját. Mindig egészet vegyél, és
frissen reszeld az ételbe.
Ratatouille
Mennyiség : 2-3
fő
Elkészítési idő: 10 perc
Főzési idő : 15 - 20 perc
Hozzávalók:
· 1 közepes padlizsán
· 2 hagyma
· 2 színes zöldpaprika
· 1 közepes cukkini (vagy zsenge tök)
· 3-4 érett, húsos paradicsom
· 1-2 nagy gerezd fokhagyma
· olaj
fűszerek:
· szárított kakukkfű (vagy provence-i fűszerkeverék)
· szerecsendió
· fahéj
· chili - opcionális
· cukor (1 mokkáskanál)
· só, bors
A tálaláshoz:
· 1 ek friss oregáno
· 1 ek friss petrezselyemzöld
· olíva olaj
· pár szem fekete olívabogyó
Elkészítés:
1.
A paradicsomokra forró vizet öntök, és pár perc múlva lehúzom a
héját.
2.
Az
olajon megpirítom a kis kockákra vágott padlizsánt.
3.
Hozzáadom
a csíkokra vágott paprikát, a
hagymát és a szárított fűszereket és pár percig tovább
pirítom.
4.
A cukkinit vagy zsenge tököt szintén kis kockákra vágom, és miután
hozzáadtam, lefedem a serpenyőt. Ezek a zöldségek lédúsak, a hő hatására a szaft
megalapozódik.
5.
A paradicsomot a végén rakom bele, egy pici cukrot (!) adok hozzá és
további 10 percig főzöm. A legvégén már fedő nélkül főzöm, egészen addig míg a szaft
eléri a kellő
konzisztenciát.
6.
Fogyasztás előtt 10 percig pihentetem.
Tálalás előtt
megszórom az apróra vágott zöldfűszerekkel.
Ízlés szerint meglocsolom jó minőségű olívaolajjal.
Megjegyzés: A ratatouille
egy remek nyári étel. Lehet köret is, de csak végső
esetben: annyira finom, hogy vétek mellé bármit enni. Baguette jól hozzá, ha
már franciázunk. Na jó, meg egy pohár vörösbor.
2 megjegyzés:
Kár, hogy a kész ételről nem tettél fel fotót. A fáziskép sokat igérő. Én is hasonlóképp készítem a francia lecsót (van is egy bejegyzésem a Ratatouille-ról, amihez még a rajzfilmből is töltöttem fel több klippet), csak én teszek bele még chili paprikát is. Lehet beletenni még bazsalikomot, meg egyébb mediterrán fűszereket, cukrot viszont NEM! Lecsóba cukrot?!?!
sajnos szürkület volt, mire elkészült. ilyenkor már nem blogképes a fotó. mint ahogy a legtöbb süteménybe kell egy pici só, egy pici cukor is jó nagyon sok ételbe.
Megjegyzés küldése