vasárnap

Burgundi marharagu - Bouef Bourgignon

még a szalonnát vajban kell megpirítani. őrület!
Ezzel a recepttel sok embernek tartozom, még saját  magamnak is. A gasztrofilmek sorát talán a Julie and Julia c. film nyitotta már vagy 5 évvel ezelőtt, benne ezzel a nem kevés idő alatt elkészülő étellel. Bevallom már párszor elkészült a konyhámban, és minden egyes alkalommal megfogadom, hogy gyakrabban készítem, mert nagyon, de nagyon finom!

Az előkészítésnek különös jelentősége van, és ezt nem tudod elbliccelni. Ugyanis minden egyes húsdarabot meg kell forgatni fűszeres lisztben és vajban körbepirítani. Mondhatod, hogy ez felesleges macera, de tévedsz. Ettől lesz teljesen más jellege, mint egy pörköltnek, ugyanis a rostok összezáródnak, és a több órás főzés során sem esznek szét. Olvasgasd nyugodtan el a hozzávalók listáját és semmit, de semmit ne hagyj ki belőle! Bonts fel egy üveg vörösbort.



Marhapörkölt franciául – Bouef   Bourgignon, azaz burgundi marha



Hozzávalók 4 főre:

·      700 g jó minőségű marhahús nagy kockákra vágva
·      kb. 2 ek liszt
·      szárított kakukkfű, rozmaring, oregánó
·      50 g vaj
·      150 g házi húsos szalonna
·      1 közepes vöröshagyma
·      1 közepes sárgarépa
·      2 ek paradicsompüré
·      olíva olaj
·     
·      bouquet garni (kakukkfű, 2-3 babérlevél, petrezselyemszár)
·      bors (frissen őrölve)
·      ½ üveg  vörösbor
·      200 g barna csiperke (vagy erdei gomba)
·      10-15 db kis salott vagy gyöngyhagyma)


azt hiszed, hogy kész van, pedig csak most kezded főzni!

Elkészítés:


1.    A marhahúst kockánként forgasd meg a fűszerekkel elkevert lisztben. Egy vastagtalpú lábasban (ideális esetben olyanban, amit később a sütőbe tudsz tenni) hevítsd fel a vaj-olaj keveréket és pirítsd át a húskockák minden oldalát. (türelmetlenebbek ennél a  műveletnél. ill. annak olvasásakor feladják). Kisebb adagokban pirítsd a húst, mert sülnie kell és nem főnie!

2.   A vöröshagymát cikkelyekre, a sárgarépát hosszúkás daradokra vágd. Add hozzá a húshoz a zöldségeket , (ha van előkészített bouquet garni*, akkor azt helyezd a tál közepébe), és adj hozzá 1-2 kanál paradicsomszószt. Sózd, borsozd.

3.   Öntsd fel vörösborral, illetve szükség esetén kevés zöldségalaplével. Tedd be a sütőbe és kb 140-150 fokon puhítsd meg. Ez kb két óra.

4.   A húsos szalonnát vágd közepes darabokra, a gombát és a salottát negyedeld fel (a kis gyöngyhagymát egészben hagyhatod) , majd vajon pirítsd meg.

5.    Ha a hús megpuhult, tedd hozzá a húsos szalonnát, a gombát és a hagymát és fedő alatt süsd további  40 percig.

6.   Fogyasztás előtt 20-30 percig pihentesd.
 
fotó : Le Creuset

Megjegyzés: Bárkit leveszel a lábáról ezzel az étellel. Csak felnőtteknek!


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails