Amíg blog, addig töltött káposzta! Tudom, csak a kisebbség számára nyári étel a friss, üde zöldkáposztából készült étel, de én nem adom fel! Addig írom a lightos verziókat, amíg csak meggyőzök egy-két házi nőcit, hogy csináljon otthon, és győzze meg a családot, barátokat, hogy nemcsak a nehéz füstölt hússal , pirospaprikával, ráadásul savanyú káposztából készült töltött káposzta a nyerő.
Hétvégén Debrecenben voltam, és igazi debreceni káposztát hoztam a piacról: kis fejeket, tökéletes levelekkel. A barátnőmnél olvasgattam egy Czifray-t (még egy 80’s években újranyomtatott példányt, 170.-ért), és annyi receptben emlegették a zsemlyét, hogy visszafele a vonaton a fejemben elkészült a rizs nélküli változat.
Hozzávalók 4-6 főre:
· 2 kis méretű tölteni való édes káposzta (kb. 800 g)
· 400 g finomra darált hús (borjú, csirke, pulyka, esetleg sovány sertés)
· 1 db vizes zsemle ( 1-2 napos)
· 1 kis tojás
· 1 közepes főzőhagyma
· 1 ek olaj
· 1 tk száraz tárkony, friss kakukkfű (töltelék)
· Lestyán, majoranna, kakukkfű
· só, bors
· 750 ml csirke/zöldségalaplé
· 3-4 friss paradicsom (negyedbe vágva)
· 1 citrom
Előkészítés
- A fejes káposzta torzsájából egy piramis alakú darabot kivágok, és egy nagy lábas sós forró vízbe belehelyezem oly módon, hogy a leválló leveleit könnyen ki tudjam emelni. A blansírozott leveleket félrerakom, letakarom, hagyom kihűlni.
- Sütőt 180 Cº-ra állítom.
- A töltelékhez való darált húst helyezzük egy tálba. Olajban megfonnyasztom a hagymát, megszóróm tárkonnyal és a kakukkfű levélkéivel és langyosra hűtöm. Hozzáadom a darált húshoz, beleütöm a tojást, a kicsavart vízbebeáztatott zsemlét sót, borsot és összeállítom a tölteléket.
Töltés, tekerés
- A kihűlt káposztalevelek nagyobb ereit eltávolítom, és csinos töltelékeket készítek. Egészen kis töltelékeket készítek-
- Az agyagedényt kibélelem a szélesre vágott káposztával, egymásra helyezem a töltelékeket, rádobok 3-4 negyedbe vágott paradicsomot, és ráöntöm az alaplevet.
Főzés/sütés
- 45 percig sütöttem 180 Cº-on, majd 140 Cº-on további 20 percig . Langyosan fogyasztandó.
Fenti mennyiségből 4 adag lett. Amennyiben előételnek kínáljuk 6 főnek elegendő.
Töltött káposzta ebben a blogban :
Töltött káposzta - sütőben
Töltött káposzta - hagyományos verzió
Töltött káposzta másnál:
Töltött káposzta - nyírségi
Töltött káposzta - hagyományos alföldi
2 megjegyzés:
Ezt én is elő szoktam állítani legalább egyszer nyaranta, de készítek hozzá még mentás paradicsommártást is - így tanultam a nagymamámtól...
egycica kétcica 100cica haj...paradicsommártással is fincsi, a Nyírségben is az a menő, bár mentával még nem hallottam.
Megjegyzés küldése