kedd

Nyári zsemlyés töltött káposzta


Amíg blog, addig töltött káposzta! Tudom, csak a kisebbség számára nyári étel a friss, üde zöldkáposztából készült étel, de én nem adom fel! Addig írom a lightos verziókat, amíg csak meggyőzök egy-két házi nőcit, hogy csináljon otthon, és győzze meg a családot, barátokat, hogy nemcsak a nehéz füstölt hússal , pirospaprikával, ráadásul savanyú káposztából készült töltött káposzta a nyerő.
Hétvégén Debrecenben voltam, és igazi debreceni káposztát hoztam a piacról: kis fejeket, tökéletes levelekkel. A barátnőmnél olvasgattam egy Czifray-t (még egy 80’s években újranyomtatott példányt, 170.-ért), és annyi receptben emlegették a zsemlyét, hogy visszafele a vonaton a fejemben elkészült a rizs nélküli változat.
Hozzávalók 4-6 főre:

·        2 kis méretű tölteni való édes káposzta (kb. 800 g)

·        400 g finomra darált hús (borjú, csirke, pulyka, esetleg sovány sertés)
·        1 db vizes zsemle ( 1-2 napos)
·        1 kis tojás
·        1 közepes főzőhagyma
·        1 ek olaj
·        1 tk száraz tárkony, friss kakukkfű (töltelék)
·        Lestyán, majoranna, kakukkfű
·        só, bors
·        750 ml csirke/zöldségalaplé
·        3-4 friss paradicsom (negyedbe vágva)
·        1 citrom

Előkészítés
  1. A fejes káposzta torzsájából egy piramis alakú darabot kivágok, és egy nagy lábas sós forró vízbe belehelyezem oly módon, hogy a leválló leveleit könnyen ki tudjam emelni. A blansírozott leveleket félrerakom, letakarom, hagyom kihűlni.
  2. Sütőt 180 Cº-ra állítom.
  3. A töltelékhez való darált húst helyezzük egy tálba. Olajban megfonnyasztom a hagymát, megszóróm tárkonnyal és a kakukkfű levélkéivel és langyosra hűtöm. Hozzáadom a darált húshoz, beleütöm a tojást, a kicsavart vízbebeáztatott zsemlét sót, borsot és összeállítom a tölteléket.
Töltés, tekerés
  1. A kihűlt káposztalevelek nagyobb ereit eltávolítom, és csinos töltelékeket készítek. Egészen kis töltelékeket készítek-
  2. Az agyagedényt kibélelem a szélesre vágott káposztával,  egymásra helyezem a töltelékeket, rádobok 3-4 negyedbe vágott paradicsomot, és ráöntöm az alaplevet.
Főzés/sütés
  1. 45 percig sütöttem 180 Cº-on, majd 140 Cº-on további 20 percig . Langyosan fogyasztandó.


Megjegyzés: sütés után 2 óra elteltével a legfinomabb!
Fenti mennyiségből 4 adag lett. Amennyiben előételnek kínáljuk 6 főnek elegendő.

Töltött káposzta ebben a blogban :

Töltött káposzta -  sütőben
Töltött káposzta - hagyományos verzió

Töltött káposzta másnál:

Töltött káposzta - nyírségi
Töltött káposzta - hagyományos alföldi


2 megjegyzés:

KétCica írta...

Ezt én is elő szoktam állítani legalább egyszer nyaranta, de készítek hozzá még mentás paradicsommártást is - így tanultam a nagymamámtól...

Nyárikonyha írta...

egycica kétcica 100cica haj...paradicsommártással is fincsi, a Nyírségben is az a menő, bár mentával még nem hallottam.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails