péntek

Paradicsomos zöldbab - dél-Kréta


Kréta. Szerelem volt első látásra. Egyetemista koromban Pireus-ból érkeztem komppal, augusztusban, hátizsákkal, 35 fok, Knossos, Matala, hegyi utak, szamarak. Azóta egymilliószor voltam, messze elkerülve a zsúfolt turistahelyeket, és mindig nagyon jó. Ősenergia van, és ősnyugalom, amit persze a turisták 99%-a nem talál meg. Nem kell turistáskodni, csak ott lenni. Nem kell olyan dolgokat keresni, mint más országokban, értékeljük azt, ami ott van!
Szél, napsütés, tenger.
Harmadjára mentünk ugyanoda, és ennek a tengeren, a plázson kívül egy alapvető oka van : Kostas és Giogios, a rettenthetetlen páros. Kosti egy ősszakács, sose tanult főzni, ma is néha felhívja a mamát, aki telefonon magyarázza neki a frankót. Mama és a bátyó vezette a tavernát 7 évig, amikor a fiatalabbik testvér átvette, mama visszavonult. Kosti ápoja a hagyományokat és házi kosztot ad mindenkinek, de nem erőlteti. A menűn megtaláható a szokásos, greek salad, tadziki, spinach pie és társai. Az érdeklődőknek az egy-két-háromféle friss fogásból hoz. Mindig van húsos: jobbára nyúl, csirke, borjú, fiatal sertés, és zöldséges: zöldbab, okra, vasárnap pedig kemencében sült finomságok. Hal persze, hogy friss, csakis grillen. Minden a környékről származik, legjobb minőségű, friss alapanyagok. Még egyébként a spenótos pite is helyi készítésű: egy rethimnoni asszony csinálja, és lefagyasztva tárolják.


Kedvencem a paradicsomos bab.

Ez egy minimalista zöldségétel, három résztvevővel: zöldbab, paradicsom, nagy darabokra vágott burgonya. Természetesen mindez oreganóval, pici hagymával, helyi olívaolajjal van elkészítve. Semmiségnek tűnik, de a mozzarella-paradicsom páros sem egy babiloni egyveleg. Itt szinte csakis a résztvevő alapanyagok minősége az, ami maradandó nyomot hagy. Jamasz!







1 megjegyzés:

laszlo írta...

Imádom görögországot, a spanakopitát,mindent ami oda,vagy onnan való! Soha nem megyek már máshová nyaralni. Csak sartin 9x voltunk a Mamával

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails