vasárnap

Almás rétes - nyári almából


A nyári alma az maximum gyerekkori emlék, vagy vidéken kell hozzá lakni. Városon mindenféle színes almákat lehet kapni (azért írom ezt, mert még nem nagyon veszik a fáradságot, hogy a fajtaneveket kiírják), de mindenképpen olyat, ami bírja a gyűrődést : sokáig eláll, és azon furcsa tulajdonságát is elviseli a vásárlónak, hogy megtaperolják. No már most ezt a nyárialmával - nevezzük rétesalmának – nem lehet. Ezt tényleg csak frissen lehet feldolgozni, mert hihetetlenül hamar romlik, ha megnyomod, bebarnul.



Almás rétes – nyári (rétes) almából



Mennyiség :              4 - 6 fő
Előkészítési idő:      20 perc
Sütési idő :               25 - 30 perc


Hozzávalók 3 rúd réteshez:


·      1,2 kg alma (nagyon vékonyra szeletelve)
·      100 g zsemlemorzsa (nálam fele zabpehely)
·      30 g mandulapehely
·      50 g vaj
·      mazsola
·      fahéj, szerecsendió
·      1-2 ek barnacukor
·      1 citrom leve + reszelt héja
·      + 1 cs. réteslap (6 lapos)


Elkészítés:


1.    A sütőt 200 fokra beállítom.

2.   Az almákat beáztatom vízbe annak ellenére, hogy később meghámozom őket.

3.   A zsemlemorzsát (vagy kétszersültet) a zabpelyhet összeturmixolom, és egy vastagtalpú serpenyőben pirítani kezdem. A szeletelt mandulát hozzáadom, és közben kevergetem, nehogy alulról megégjen. A művelet pár percet vesz igénybe. Mikor színesedni kezd a morzsa, rádobom a vajat, és eloltom alatta a gázt.

4.   Citromlevet kifacsarom, az almákat felezem, kiveszem a magházat, meghámozom (aki nem akarja, ne tegye), és vékonyra szeletelem. A citrommal közben meglocsolom, hogy ne barnuljon meg.

5.    A szeletelt almát megszórom a cukorral, bőségesen fahéjjal, reszelek rá szerecsendiót, ráreszelem a citrom héját, és a végén ráöntöm az előre megpirított morzsát. Jól összekeverem.

6.   Két réteslapot kiterítek, és egyenletesen rárakom a töltelék egyharmadát, feltekerem egy konyharuha segítségével. 3 rétes készül. A tetejét megkenem kis olajjal elkevert tejjel.

7.   Előmelegített ütőben 25-30 percet sül.


Megjegyzés: A rétes egy einfach, az az egyszerű, de jó rétest készíteni nem az. A töltelékből ne sajnáljuk ki a fűszereket, a mazsolát, és a vajas morzsában higgyünk, ez veszi be a gyümölcs nedveit. Mennyei.


Meggyes rétes receptje a blogban itt.

2 megjegyzés:

"saját levében" írta...

És jó kis savanykás íze van ezeknek az almáknak!

Nyárikonyha írta...

hát pont ez a csel, hogy amikor elkészíted, akkor meg édes! alig adtam hozzá cukrot, bár a mazsola is édesíti.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails