Paradicsom. Paradicsom. Bármikor,
bármennyit, de persze leginkább augusztusban. Kishazánkban ekkor tetőzik a szabadföldi paradicsom: mennyiségileg, minőségileg. Ez aztán a ritka alkalom, amikor valamit a legjobb minőségben és a legjobb áron kapsz meg. Befőzni csak ilyenkor érdemes, de azt se bonyolítsd
túl. Lehet hámozott paradicsomot csinálni (olaszul: pomodori pelati- ezt kapod
konzervdobozban, egyébként egész jó minőségben),
vagy egy egyszerű szószt, vagy
passzírozd le és rakd üvegbe.
Ez a leves szerintem a
legismertebb nyers vegán leves, csak senki nem így gondola rá! Ennek a nagyon
egyszerű spanyol (portugálok, arabok
egyaránt készítik) levesnek a nyers paradicsom az alapja, de készíthető akár görögdinnyéből is. Lényeg, hogy sokakkal ellentétben a belevalókat inkább aprítsuk,
mintsem mixeljük. Egészségbomba, vitaminokban dús, úgy fűszerezed, ahogy tetszik és hideeeeg! Ez persze csak
meleg nyári napokon előny, dehát ki
csinál gazpacho-t télen?
Gazpacho
Elkészítési idő: 10 –
15 perc
Főzési idő :
nincs
Mennyiség: 4 adag
Hozzávalók :
- 1 kg tőérett, szabadföldi paradicsom(a többi 11
hónapban saját befőzés, vagy konzerv)
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ uborka (mag nélkül)
- 1 db közepes méretű v. ½
nagyobb paprika
- 1 tk paprika pehely (mag nélkül erős/chilipaprika)
- 1 közepes hagyma (édes,
fehér)
- 1 pohár hideg víz
- só
- bors
- olíva olaj
Elkészítés
1.
A paradicsomot
jól megmosom, és nyersen átpasszírozom.
2.
Az édes
hagymát, uborkát és a paprikát (én szeretem a tradicionális
paradicsompaprikát!) nagyon apróra vágom.
3.
Egy-két gerezd
fokhagymát nyomok a paradicsomlébe, majd hozzáadom a többi zöldséget, és fűszerezem.
4.
1 napra
minimum jégre rakom, már csak az ízek kedvéért is!
5.
Sütőben vagy grillen pirított kenyérrel, olíva olajjal
tálalom.
Megjegyzés: nyáron nem árt, ha folyamatosan
van a hűtőben, csakúgy, mint nyár közepén a
hideg gyümölcsleves. Friss étel, de várj vele egy napot!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése