kedd

Gazpacho - paradicsomleves spanyolul


Paradicsom. Paradicsom. Bármikor, bármennyit, de persze leginkább augusztusban. Kishazánkban ekkor tetőzik a szabadföldi paradicsom: mennyiségileg, minőségileg. Ez aztán a ritka alkalom, amikor valamit a legjobb minőségben és a legjobb áron kapsz meg. Befőzni csak ilyenkor érdemes, de azt se bonyolítsd túl. Lehet hámozott paradicsomot csinálni (olaszul: pomodori pelati- ezt kapod konzervdobozban, egyébként egész jó minőségben), vagy egy egyszerű szószt, vagy passzírozd le és rakd üvegbe.

Ez a leves szerintem a legismertebb nyers vegán leves, csak senki nem így gondola rá! Ennek a nagyon egyszerű spanyol (portugálok, arabok egyaránt készítik) levesnek a nyers paradicsom az alapja, de készíthető akár görögdinnyéből is. Lényeg, hogy sokakkal ellentétben a belevalókat inkább aprítsuk, mintsem mixeljük. Egészségbomba, vitaminokban dús, úgy fűszerezed, ahogy tetszik és hideeeeg! Ez persze csak meleg nyári napokon előny, dehát ki csinál gazpacho-t télen?

Gazpacho

Elkészítési idő:        10 – 15 perc
Főzési idő :                nincs
Mennyiség:              4 adag

Hozzávalók :

  • 1 kg tőérett, szabadföldi paradicsom(a többi 11 hónapban saját befőzés, vagy konzerv)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ½ uborka (mag nélkül)
  • 1 db közepes méretű v. ½ nagyobb paprika
  • 1 tk paprika pehely (mag nélkül erős/chilipaprika)
  • 1 közepes hagyma (édes, fehér)
  • 1 pohár hideg víz
  • bors
  • olíva olaj


Elkészítés

1.    A paradicsomot jól megmosom, és nyersen átpasszírozom.
2.   Az édes hagymát, uborkát és a paprikát (én szeretem a tradicionális paradicsompaprikát!) nagyon apróra vágom.
3.   Egy-két gerezd fokhagymát nyomok a paradicsomlébe, majd hozzáadom a többi zöldséget, és fűszerezem.
4.   1 napra minimum jégre rakom, már csak az ízek kedvéért is!
5.    Sütőben vagy grillen pirított kenyérrel, olíva olajjal tálalom.


Megjegyzés: nyáron nem árt, ha folyamatosan van a hűtőben, csakúgy, mint nyár közepén a hideg gyümölcsleves. Friss étel, de várj vele egy napot!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails