Nyáron a levesevés
sokaknál kimerül a hideg gyümölcslevesek kortyolgatásában. Pedig levesekben is
igenis van olyan tipikus nyári! Ilyen ez a híres levesünk is : a palócleves.
Palócnak nem palóc, de a legnagyobb palóc: Mikszáth Kálmán tiszteletére készítette
Gundel. Hogy miért pont bárány (ill. az eredeti receptúra szerint ürü) azt nem
tudom, de az eredmény jó lett. Egy kellemesen savanykás, frissítő, fűszeres
leves, amit én különösen könnyen készítek el. A bárány ill. a fiatal birka húsa
tiszta, nagyon könnyű, ízletes, bár
tudom, hogy nem mindenki szereti. Próbálkozni azért lehet. Legnagyobb kedvenc
persze a zöldbab benne: abból is a zöldhüvelyűt preferálom. Szebben mutat, ropogósabb, különösen, ha csak a végén
adod hozzá. Télen is elkészíthető, de
a fagyasztott zöldbab – akár a zöldborsó – különösen finom frissen.
Palócleves –sok zöldbabbal
Mennyiség : 3-4
fő
Előkészítési idő: 10-15 perc
Főzési idő : 30 + 20 perc
Hozzávalók:
· 450 g bárány vagy fiatal birka
· 1 ek olaj
· 20 g házi szalonna
· fűszerpaprika
· 1 közepes hagyma
· 1 nagy gerezd fokhagyma
· 8 szem kisméretű burgonya
· 1 marék zöldhüvelyű (francia) zöldbab
· zellerzöld
· ½ zöldpaprika
· 800 ml alaplé
· 1 tk szárított tárkony
· 1 szál friss tárkony
· só, bors
tálaláshoz:
· citromlé vagy tárkonyos ecet
· tejföl (opció)
Elkészítés:
1. Az olajon megdínsztelem a hagymát
és a nagyon apróra vágott húsos szalonnát (1 tk ). A legvégén dobom rá az
apróra vágott fokhagymát, a fűszerpaprikát, a szárított tárkonyt majd rögtön a húst. Majdnem
puhára párolom.
2. A burgonyákat tetszés szerinti
darabokra vágom (én leginkább negyedekre, ha kisebb csak félbevágom),
beleteszem a levesbe, hozzáadok egy félbevágott ízletes paprikát, és felöntöm
zöldséglével. Belegyömöszölöm a friss
tárkonyt (a lé lepje el, különben megfeketedik). A levest lefedem, és
párolom kb. 5 percig.
3. A legvégén adom hozzá a francia
babot (zöldhüvelyű zöldbab), és fedő
alatt tovább párolom. Azért írom a párolást, nem a főzést, mert nagyon lassú tűzön szoktam ezt csinálni. Ennek a
típusú zöldbabnak pár perc párolás elég, és puha less. Túlfőzni tilos!
4. Tejfölös habarás mehet rá, de én ezt
sokszor elhagyom. Csak citromot ill. tárkonyos ecetet készítek mellé.
Megjegyzés: A
bárány/birka legelőkön szaladgál,
húsa rostosabb, több párolási időt igényel, mint a baromfi. Nyugodtan
elkészítheted baromfihússal, borjúval,
de akár növendékmarhával is.
1 megjegyzés:
Nagyon jól néz ki! Nagyon szeretem!
Megjegyzés küldése