péntek

Palócleves


Nyáron a levesevés sokaknál kimerül a hideg gyümölcslevesek kortyolgatásában. Pedig levesekben is igenis van olyan tipikus nyári! Ilyen ez a híres levesünk is : a palócleves. Palócnak nem palóc, de a legnagyobb palóc: Mikszáth Kálmán tiszteletére készítette Gundel. Hogy miért pont bárány (ill. az eredeti receptúra szerint ürü) azt nem tudom, de az eredmény jó lett. Egy kellemesen savanykás, frissítő, fűszeres leves, amit én különösen könnyen készítek el. A bárány ill. a fiatal birka húsa tiszta, nagyon könnyű, ízletes, bár tudom, hogy nem mindenki szereti. Próbálkozni azért lehet. Legnagyobb kedvenc persze a zöldbab benne: abból is a zöldhüvelyűt preferálom. Szebben mutat, ropogósabb, különösen, ha csak a végén adod hozzá. Télen is elkészíthető, de a fagyasztott zöldbab – akár a zöldborsó – különösen finom frissen.


Palócleves –sok zöldbabbal


Mennyiség :              3-4 fő
Előkészítési idő:      10-15 perc
Főzési idő :                30 + 20 perc

Hozzávalók:

·      450 g bárány vagy fiatal birka
·      1 ek olaj
·      20 g házi szalonna
·      fűszerpaprika
·      1 közepes hagyma
·      1 nagy gerezd fokhagyma

·      8 szem kisméretű burgonya
·      1 marék zöldhüvelyű (francia) zöldbab
·      zellerzöld
·      ½ zöldpaprika
·      800 ml alaplé
·      1 tk szárított tárkony
·      1 szál friss tárkony
·      só, bors

tálaláshoz:
·      citromlé vagy tárkonyos ecet
·      tejföl (opció)

Elkészítés:

1.    Az olajon megdínsztelem a hagymát és a nagyon apróra vágott húsos szalonnát (1 tk ). A legvégén dobom rá az apróra vágott fokhagymát, a fűszerpaprikát, a szárított tárkonyt majd rögtön a húst. Majdnem puhára párolom.

2.   A burgonyákat tetszés szerinti darabokra vágom (én leginkább negyedekre, ha kisebb csak félbevágom), beleteszem a levesbe, hozzáadok egy félbevágott ízletes paprikát, és felöntöm zöldséglével. Belegyömöszölöm a friss tárkonyt (a lé lepje el, különben megfeketedik). A levest lefedem, és párolom kb. 5 percig.

3.   A legvégén adom hozzá a francia babot (zöldhüvelyű zöldbab), és fedő alatt tovább párolom. Azért írom a párolást, nem a főzést, mert nagyon lassú tűzön szoktam ezt csinálni. Ennek a típusú zöldbabnak pár perc párolás elég, és puha less. Túlfőzni tilos!

4.   Tejfölös habarás mehet rá, de én ezt sokszor elhagyom. Csak citromot ill. tárkonyos ecetet készítek mellé.


Megjegyzés: A bárány/birka legelőkön szaladgál, húsa rostosabb, több párolási időt igényel, mint a baromfi. Nyugodtan elkészítheted  baromfihússal, borjúval, de akár növendékmarhával is.

1 megjegyzés:

Erika írta...

Nagyon jól néz ki! Nagyon szeretem!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails