szombat

Hétköznapi maceszgombóc


Maceszgombócot nem biztos, hogy mindenki evett már, de aki igen, az biztosan fog is. Ezzel így jártam én is, aki régebben egy budai házias kisvendéglőben (Tabáni kakas –már nem létezik-szerk.) gyakran kóstoltam, úgymond függő lettem. Elkészíteni nem volt sok indíttatásom: túl közel volt a vendéglő és akkoriban az árak is barátságosak voltak. Maceszgombóc persze önmagában nem értelmezhető, csakis egy igazi tyúkhús, de leginkább libaleves elválaszthatatlan betétjeként.

A maceszgombóc omlós, puha, de nem esik szét, egyszóval bármilyen egyszerűnek is tűnik, de nem az. Az első próbálkozásom kudarccal végződött: inkább dobálózni lehetett a kőkemény maceszgolyókkal. Azóta már persze sokszor csináltam, de legtöbbször lusta voltam maceszdarát is és pászkalapokat is venni hozzá. Nem lehet megúszni itt sem az előírásokat! Én nem mondom, hogy ez a tutti recept, csak annyit mondok : a pászkalapokat ne sajnáld belőle!


Maceszgombóc

Előkészítési idő:      10 - 15 perc
Főzési idő :                kb. 10 perc
Mennyiség:              2 - 4 adag

Hozzávalók (10 gombóc):

  • 10 db pászkalap (1 csomag Pászka)
  • 2-3 ek maceszdara v. zabpehely
  • 1 tk libazsír
  • 2 házi tojás
  • ½ gerezd reszelt fokhagyma
  • 1 tk nagyon apróra vágott petrezselyem
  • reszelt friss gyömbér (v. gyömbérpor)
  • 1-2 ek víz

Elkészítés

1.     A pászkalapokat kissé beáztatom, majd kinyomkodom. (maradjon darabos)

2.   Egy kis tálba öntöm a maceszdarát, a kinyomkodott pászkalapokat, hozzáöntöm a felvert tojásokat, a reszelt gyömbért, a fűszereket, és annyi vizet, hogy összeálljon. Félreteszem egy órára. (akár egy éjszakára is)

3.   Vizet forrósítok egy kisebb lábasban, sózom, és beleengedem a gombócokat. A főzés során épp, hogy csak bugyborékoljon a víz. Kb. 5- 10 perc alatt készül el. Pár percig a főzőlében hagyom, majd leszűröm.

Megjegyzés: ha nem kerül egyből fogyasztásra, a leszűrt gombócokat helyezd bele egy kis lábas hideg húslevesbe. Korábban maceszdarát csináltam, de úgy sokkal keményebb. A beáztatott pászka csodát tesz.

2 megjegyzés:

Anikó írta...

Sokszor készítem tyúk vagy libahúsleveshez, de én egy vöröshagymát apróra vágva dinsztelek libazsíron majd úgy keverem össze a szárazon összemorzsolt pászkával, a tojással és a fűszerek csak só és bors de az bőven.
Hagyom állni sokáig, majd leveslében kifőzöm. Istenien felveszi a leves összes aromáját, ízét. Nagyon szeretjük.
Fűszeres Eszter blogjáról tanultam, ott ugyanis teljesen autentikus a receptje:-)))))

Nyárikonyha írta...

persze én is néztem a Fűszeresét, de amikor én még maceszgombócot először készítettem......nem voltak blogok:-))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails