Maceszgombócot nem biztos, hogy mindenki evett már, de aki
igen, az biztosan fog is. Ezzel így jártam én is, aki régebben egy budai házias
kisvendéglőben (Tabáni kakas –már nem
létezik-szerk.) gyakran kóstoltam, úgymond függő lettem. Elkészíteni nem
volt sok indíttatásom: túl közel volt a vendéglő és akkoriban az árak is
barátságosak voltak. Maceszgombóc persze önmagában nem értelmezhető, csakis egy
igazi tyúkhús, de leginkább libaleves elválaszthatatlan betétjeként.
A maceszgombóc omlós, puha, de nem esik szét, egyszóval
bármilyen egyszerűnek is tűnik, de nem az. Az első próbálkozásom kudarccal
végződött: inkább dobálózni lehetett a kőkemény maceszgolyókkal. Azóta már
persze sokszor csináltam, de legtöbbször lusta voltam maceszdarát is és
pászkalapokat is venni hozzá. Nem lehet megúszni itt sem az előírásokat! Én nem
mondom, hogy ez a tutti recept, csak annyit mondok : a pászkalapokat ne sajnáld
belőle!
Maceszgombóc
Előkészítési idő:
10 - 15 perc
Főzési idő :
kb. 10 perc
Mennyiség: 2 - 4 adag
Hozzávalók (10 gombóc):
- 10 db pászkalap (1 csomag
Pászka)
- 2-3 ek maceszdara v.
zabpehely
- 1 tk libazsír
- 2 házi tojás
- ½ gerezd reszelt fokhagyma
- 1 tk nagyon apróra vágott petrezselyem
- reszelt friss gyömbér (v. gyömbérpor)
- só
- 1-2 ek víz
Elkészítés
1.
A pászkalapokat
kissé beáztatom, majd kinyomkodom. (maradjon darabos)
2.
Egy kis tálba öntöm a maceszdarát, a
kinyomkodott pászkalapokat, hozzáöntöm a felvert tojásokat, a reszelt gyömbért,
a fűszereket, és annyi vizet, hogy összeálljon. Félreteszem egy órára. (akár
egy éjszakára is)
3.
Vizet forrósítok egy kisebb lábasban, sózom, és
beleengedem a gombócokat. A főzés során épp, hogy csak bugyborékoljon a víz.
Kb. 5- 10 perc alatt készül el. Pár percig a főzőlében hagyom, majd leszűröm.
Megjegyzés: ha nem kerül egyből fogyasztásra, a leszűrt gombócokat
helyezd bele egy kis lábas hideg húslevesbe. Korábban maceszdarát csináltam, de úgy sokkal keményebb. A beáztatott pászka csodát tesz.
2 megjegyzés:
Sokszor készítem tyúk vagy libahúsleveshez, de én egy vöröshagymát apróra vágva dinsztelek libazsíron majd úgy keverem össze a szárazon összemorzsolt pászkával, a tojással és a fűszerek csak só és bors de az bőven.
Hagyom állni sokáig, majd leveslében kifőzöm. Istenien felveszi a leves összes aromáját, ízét. Nagyon szeretjük.
Fűszeres Eszter blogjáról tanultam, ott ugyanis teljesen autentikus a receptje:-)))))
persze én is néztem a Fűszeresét, de amikor én még maceszgombócot először készítettem......nem voltak blogok:-))
Megjegyzés küldése