Mint terrine-készítésnél írtam, nehezéknek egy 3,5 kg-os pulykát használtam. Ma ezt készítettem el. Az előkészületekhez tegnap láttam hozzá. Konzulensem a neten kívül : Lorien, aki a nagyobb tömegű húsok elkészítésének szakértője. Én magamat 7 kg-os állattal már próbára tettem, mikoris egy hálaadás kapcsán egy agyament barátnőmmel elhatároztuk, hogy pulykát sütünk. Ez 2000-ben volt, amikor nem volt oly könnyű egész pulykához hozzájutni. Szerintem egyedül a hazánkban átmenetileg állomásozó amerikaiak tudták a forrást. Már nem emlékszem, hogy jutott a kezünkbe az info, de arra igen, hogy Kispestre autóztunk, egy henteshez, aki egy 7 kg-os példányt vágott hozzánk. 2 napunk ráment, de jó lett.
Hozzávalók 8-10 főre:
3,5 kg bébipulyka
tengeri só
rozmaring
kenyérkocka
15 dkg főtt, tisztított gesztenye
8 dkg blanchírozott, pirított füstölt szalonna
5 dkg szárított gomba(előáztatva)
5 dkg szárított gomba(előáztatva)
10 dkg vaj
húslaplé
1 fej párolt kockákra vágott zellergumó
1/2 zöldalma
1 zellerszár
1 csokor petrezselyem
3 tojás
2 db fokhagymagerezd
bors
Az előkészítés során az alábbi sorrendet követtem:
1. Sütés előtt egy nappal a pulykát alaposan átvizsgálom, megtisztítom az esetleges tollaktól, szárazra törlöm és tengeri só és mozsárban összetört szárított rozmaring keverékével alaposan bedörzsölöm kívül s belül egyaránt, és fóliával becsavarva beteszem 1 napra a hűtőbe.
2. A sütés napján 1-2 órával sütés előtt kiveszem a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen és közben előkészítem a tölteléket.
· 4 szelet kenyeret kockákra vágok, megpírítom
· főtt gesztenyét mixerben kb 1 cm-s darabokra vágom
· zellert kockákra vágom, fedő alatt kis vajon párolom
· nyers kolozsvári szalonnát 10 percig blansírozok, majd egészen pici darabokra vágom, kicsit megpirítom, majd rádobom a gombát, és szintén megpirítom
· nyers kolozsvári szalonnát 10 percig blansírozok, majd egészen pici darabokra vágom, kicsit megpirítom, majd rádobom a gombát, és szintén megpirítom
· egy zöldalma felét kockákra vágok
· zellerszárat felszeletelem
Egy nagy tálba öntöm a kész kenyérkockát, és rádobom az összes többi hozzávalót, friss petrezselymet adok hozzá, sózom, borsozom és 3 nyers tojással összeállítom a tölteléket.
3. Sütéshez a sütőt először 200ºC-ra melegítem. Közben előveszem a madarat, fejre állítom(pedig már nincs neki) és betöltöm. Kezeit hátrakötöm, lábait lazán keresztbe rakom, és összekötözöm. Egy nagyobb cseréptál alsó felét vastagon kivajazom és belehelyezem a madarat a baconszalonnával befedett mellével felfelé, és 20 percig sütöm.
4. A sütőt 180 ºC-ra állítom, meglocsolom kb. 1,5 dl alaplével, és alufóliával lefedve 2,5 óráig sütöm.
5. A fóliát levéve újabb 40 percig sütöm, kb. 8 percenként locsolgatom. Nekem nem kellett levet pótolni. Összesen 3,5 óráig sült, azaz kg-ként 1 óra.
6. Kis pihentetés után lehet porciózni. 8-10 adag lesz belőle. Én nem csináltam hozzá semmit, szerintem a töltelék elég, és természetesen a megmaradt levét elforraltam, és finom pecsenyelé lett.
3 megjegyzés:
Én, az agyament barátnő, úgy emlékszem, 11kg-s volt az a pulyka (a nagykövetségen dolgozó ismerős ismerősének az ismerőse irányított minket az ominózus henteshez, aki tudja, hogy a méret igen is lényeg, és a legkisebb szó hallatán ezzel a példánnyal bírt előrukkolni), töltelékkel együtt 13, ami felül, alul, elöl, hátul fél-fél centi hellyel épp hogy befért a sütőbe. Amikor kivettük, a Nagybátyám egy hirtelen jött ötlet által vezérelve megfordította, a csodás monstrum pedig darabjaira hullott. Aztán jött a kétségbeesett kupaktanács, végül a pusztíó sáskajárás. Nem sok maradt a madár 11+2 kg-jából. :)
Gratula, szép állat! Szeretem a pulykát,de csak a combját,vagy a nyakát levesbe! Az a baj,hogy kettőnknek sok egy egész állat,pedig megpróbálnám!
hát hívni kell nagy társaságot, és akkor lehet nagy állatokat, kondérokat elővenni, sütni, főzni!
Megjegyzés küldése