Eredetileg tegnap egy nemzeti trikolort szerettem volna készíteni, de a napsütés nagy úr, főleg mivel nem volt alkamunk látni már oly rég. Egyszóval a tegnapi nap nagy részét sétálással töltöttük, és mivel nemzeti ünnepünk alkalmával minden zárva volt (nem tudom a népek ilyenkor hol esznek?), bátortalanul mentünk a Momotaro-ba gőzölt tésztabatyuért, hogy hátha a kínaiak, és igen! Nyitva volt. Így az itthoni főzés elmaradt, annál is inkább, mert az is ázsiai lett volna. Ma bepótoltam. Ázsiai, nem trikolor, de színes.
Hozzávalók:
apróra vágott csirke/pulykahús
brokkoli
kalifornia/kápia paprika (nálam nem volt)
répa
olaj
A fűszerek:
(ázsiai fűszerek, hozzávalók ezen az oldalon találhatók)
- frissen reszelt/szeletelt gyömbér
- vékonyra szeletelt fokhagyma
- vékonyra szeletelt chili
- 2 szál újhagyma
- szójaszósz
- halszósz
- pici cukor
A köret:
jázminrizs (főtt)
Előkészítés :
1. 1 főre 5-7 (!) dkg csirkemellet apró darabokra vágok, pici cukorral megszórom és szójaszószban. 1 órára pihentetem. Előző nap is elkészíthetjük.
2. A jázminrizst elkészítem, és fedő alatt tartom
3. Zöldségeket nagyobb darabokra vágom, és forró vízben 1-2 percig előfőzöm, leszűröm, és pár percig fedő alatt tartom.
4. A friss fűszereket, fokhagymát nagyon vékonyra szeletelem.
Wokban készítés (stir-fry= keverve süt) :
5. A felforrósított wokban kis olajon a csirkét puhára sütöm. Félreteszem.
6. A megmaradt olajon átforgatom a felszeletelt fűszereket, majd rádobom a zöldségeket. 1-2 percig rázogatva sütöm, szójaszószt és halszószt öntök rá. Tetejére zöldjével együtt felszeletelt újhagymát teszek.
Megjegyzés: a hús mennyisége nagyon kevésnek tűnhet, de ne feledjük nagyon sok zöldséget használok, a hús itt inkább fűszer. Sót egyáltalán nem használok. A szójaszósz és a halszósz is sok sót tartalmaznak.
Fortély : a szójaszószban és pici cukorban marinírozott csirke hihetetlenül puha lesz.
2 megjegyzés:
Az Igen, talan igy
én csak így szeretném. nemzetiközi nemzeti
Megjegyzés küldése