Felkérést kaptam egy regionális napilap gasztro mellékletébe, ahova 2 alkalommal várnak 3-3 receptet tőlem. Nagyon kedves kérés, melynek örömmel teszek eleget. Így ma délután körülnéztem, hátha akad meg nem írt poszt elfekvőben, és ráakadtam egy fotóra, amit valami miatt nem tettem fel a blogra, pedig azóta is minden nyáron csinálom. A múlt héten is elkészítettem az anyunál, mert ez nálunk abból a kiskoszos füzetből származó közös családi gasztroemlék. Nem volt nálam a gép, de megtaláltam a régi fotót.
Az egres ( ahány vidék, annyi elnevezés) egy teljesen elnyomott, alulértékelt, nagyon savanyú, üdítően friss zöld gyümölcs, ami egyike azon kevés gyümölcsöknek, melyet inkább éretlen állapotban használunk. Nálunk - az Alföldön - pl. a nyári töltött káposzta mellé dobáltak pár szemet, hogy pikánssá tegye az édes káposztát.
· 30 dkg egres (pöszméte, köszméte)
· 10 dkg cukor
· 5 dkg gríz (búzadara)
· 1/2 l víz
· ½ citrom héja
Egy lábosban kimérem a vizet, belerakom a gyümölcsöt és puhára főzöm. Ez nem több, mint 5 perc. Ezután hozzáadom a grízt és a cukrot, és egy habverővel folyamatos keverés közben pár percig főzöm, majd a lábast hideg vízbe állítom, és közben csak keverem és keverem, míg habfehér nem lesz. ½ citrom héját ráreszelem. Tálkákba öntöm, és jól behűtöm. Habkönnyű nyári édesség.
Megjegyzés: tejérzékenyek, vegetáriánusok is fogyaszthatják. Ez a gyümölcs nagyon jól fagyaszható, ezért aki nyáron könnyen hozzáfér, tegye el télire. C-vitamin tartalma magas.
4 megjegyzés:
Hu, ez nagyon jo, egy teljesen ismeretlen recept egyik kedvenc gyumolcsombol...! Hmmm!
sokaknak kedvenc, mégis kiment a divatból..én megyek is a piacra hátha van még, bár ilyenkor már érettebb.abból isteni szörpöt lehet készíteni sok citrommal.
Mennyi grizt?
a gríz mennyisége "ízlés szerint" akárcsak a tejbegríznél. Javaslom kanalanként adagold, és érzéssel. Nem szabad túl sűrűre, mert akkor olyan lesz, mint a beton:-)
Megjegyzés küldése