csütörtök

Horvát sajtos burgonyakrémleves







A horvátországi piacokon nagyon széles a termelői (szinte csak az) zöldség kínálat, amiről már korábban írtam. Rijekából hazajövet ismét hoztam olyan burgonyát, melybe a nyár elején beleszerettem. A terra rossa-n terem, és még látni rajta a vörös föld maradványait. A burgonya belül hófehér, állaga krémes, lisztes, az eredmény adta magát. A magyaros krumplileves helyett egy sokkal lágyabb, a szokásos pirospaprika-kömény fűszerpárostól mentes levest készítettem belőle friss, zöld fűszerek felhasználásával az alábbi módon:

Horvát sajtos burgonyakrémleves

Hozzávalók  4 főre:
·        500 g újburgonya (lisztes)
·        3 dkg apróra vágott főzőhagyma/salott
·        1 gerezd fokhagyma
·        ½ citrom héja
·        80 g füstölt fehér krémsajt (pl.Sole)
·        ½ paradicsom
·        750 ml zöldségalaplé (nem sós)
·        friss zöld fűszerek (kakukkfű, lestyán, oregano,snidling)
·        1 tk olaj
·        1 tk vaj

Elkészítés :
1.      nagyobb szemű burgonyákat megtisztítom, kis kockára vágom
2.      olaj-vaj keveréken megfonnyasztom a hagymát, rádobom a burgonyakockákat, a paradicsomot, és az apróra vágott friss fűszereket: kakukkfüvet, újhagyma zöld szárát és 1-2 percig párolom
3.      felöntöm az alaplével, és kb 20 perc alatt puhára főzöm
4.      a krémsajtot akkor teszem hozzá, mikor elkészült, és botmixerrel nagyon krémesre keverem
5.      a többi friss zöld fűszert apróra vágom, és ízlés szerint kínálom

Megjegyzés : citromhéjat reszelek a tetejére, ami ellensúlyozza kicsit a sajt füstölt ízét és jól harmonizál a zöld fűszerekkel. Sajtot és tejtermékeket fogyasztó vegetáriánusok is kitűnő ez a leves.


Levesek ebben a blogban itt.

4 megjegyzés:

Ildy írta...

Ezt már mentettem is! Köszi.

Mézigörl írta...

Nagyon guszta! Én is mentem...:)

Nyárikonyha írta...

mentsétek,csináljátok,egyétek!

chriesi írta...

De jól hangzik! Megfőzöm én is. :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails