A horvátországi piacokon nagyon széles a termelői (szinte csak az) zöldség kínálat, amiről már korábban írtam. Rijekából hazajövet ismét hoztam olyan burgonyát, melybe a nyár elején beleszerettem. A terra rossa-n terem, és még látni rajta a vörös föld maradványait. A burgonya belül hófehér, állaga krémes, lisztes, az eredmény adta magát. A magyaros krumplileves helyett egy sokkal lágyabb, a szokásos pirospaprika-kömény fűszerpárostól mentes levest készítettem belőle friss, zöld fűszerek felhasználásával az alábbi módon:
Horvát sajtos burgonyakrémleves
Hozzávalók 4 főre:
· 500 g újburgonya (lisztes)
· 3 dkg apróra vágott főzőhagyma/salott
· 1 gerezd fokhagyma
· ½ citrom héja
· 80 g füstölt fehér krémsajt (pl.Sole)
· ½ paradicsom
· 750 ml zöldségalaplé (nem sós)
· friss zöld fűszerek (kakukkfű, lestyán, oregano,snidling)
· 1 tk olaj
· 1 tk vaj
Elkészítés :
1. nagyobb szemű burgonyákat megtisztítom, kis kockára vágom
2. olaj-vaj keveréken megfonnyasztom a hagymát, rádobom a burgonyakockákat, a paradicsomot, és az apróra vágott friss fűszereket: kakukkfüvet, újhagyma zöld szárát és 1-2 percig párolom
3. felöntöm az alaplével, és kb 20 perc alatt puhára főzöm
4. a krémsajtot akkor teszem hozzá, mikor elkészült, és botmixerrel nagyon krémesre keverem
5. a többi friss zöld fűszert apróra vágom, és ízlés szerint kínálom
Megjegyzés : citromhéjat reszelek a tetejére, ami ellensúlyozza kicsit a sajt füstölt ízét és jól harmonizál a zöld fűszerekkel. Sajtot és tejtermékeket fogyasztó vegetáriánusok is kitűnő ez a leves.
Levesek ebben a blogban itt.
Levesek ebben a blogban itt.
4 megjegyzés:
Ezt már mentettem is! Köszi.
Nagyon guszta! Én is mentem...:)
mentsétek,csináljátok,egyétek!
De jól hangzik! Megfőzöm én is. :D
Megjegyzés küldése