Néha egy-egy hátrányos
helyzetű zöldségnek kell a támogatás.
Ez a gondolat már a Zöldkampány indításakor megszületett bennem. Itthon a
kelbimbó méltánytalanul ki van taszítva a perifériára, és ennek szerintem két
oka van. Egyrészt a fanyar íz, melyet néha hordoz, de a nyomósabb ok a túlfőzés, amit itthon elég gyakran elkövetnek a
zöldségekkel. A kelbimbó egy nagyon vitamin- és rostdús zöldség. Tessék őt megszeretni!
Az olaszoktól igenis
elfogadjuk, hogy hús nélküli pasta-k özönét ontják ránk, hát próbálkozzunk
bátran. A gorgonzola és dió már önmagában is pompás ízvilág, nagyon jól
harmonizál vele a párolt kelbimbó.
Kelbimbós, gorgonzolás penne (V)
Mennyiség : 2-3 fő
Elkészítési idő: 10 perc
Főzési idő : 10 -15 perc
Hozzávalók:
- · penne 2 főre
- · 1 ek olaj (pl. olíva, de nem fontos)
- · 2 nagy csésze kelbimbó
- · 1 csésze tört dió (nem darált!)
- · 4 kisebb gerezd fokhagyma
- · petrezselyemzöld
- · Roquefort/gorgonzola vagy bármilyen kéksajt
- · só
- · frissen őrölt bors
tálaláshoz:
- · zöldhagyma
Elkészítés:
- A kelbimbók külső levélkéit eltávolítom, bő vízben megmosom (én pár percre hideg vízbe dobom). Párolóban nem túl puhára párolom.
- A tésztát (más durum tészta is megfelel) sós vízben felteszem főni
- Olívaolajon az apróra vágott diót, fokhagymát megpirítom, a végén beledobom a friss petrezselymet, és az újhagymát (lehetőleg a friss, zöld részét)
Megjegyzés: Hús nélküli hétfőre. Kiadós vega.
Amit tanultam: “unalmas” zöldségből is tudsz finomat készíteni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése