Mindennek eljön az ideje. Ez a süllő nem tegnap készült: épp arra várt, hogy megfelelő időben kerüljön publikálásra. A Tarka Bárka
megtette ezt a lépést: felkérte a bloggereket, hogy ez alkalommal a hazai
halakat népszerűsítsük. Köszönöm. Vártam már erre, nem mintha
nagy halevő lennék. Pedig szeretnék. Ha vízparton vagyok,
mindig kihasználom az alkalmat. Tényleg ehetnénk több halat, de az agyon
antibiotikumozott, mesterségesen, tömegesen tenyésztett halfélékre nem vágyom.
Ez a hal a piacon jött velem “szembe” és egyből
kosaramban landolt. Ha Balaton, akkor süllő.
Természetesen fagyasztott volt, de kitűnő minőség, teljesen konyhakész.
Ismertek, nem komplikálom nagyon a dolgokat. A hasát
belül kissé megsóztam, tele raktam citromkarikákkal, babérlevéllel, petrezselyemmel.
Vastag póréhagymakarikákra helyeztem, kívülről egy
kevés olíva olajjal megkentem. Sütőben kb. 30
perc alatt elkészült.
A süllő
“Egyik legnemesebb hazai ragadozó halunk a süllő és egyben a sügérfélék
legnagyobb képviselője vizeinkben. Feje hosszúkás, háta szürkészöld,
oldala ezüstös színű. Szája csúcsbanyíló. A hátán kb. 10-12 sötét sáv
látható, hátúszói és farokúszója is foltos. Színe élőhelyenként változó amit a
víz jellege és aljzata befolyásol: a Balatoni süllők közismerten
világosabbak más vizekben élőkhöz képest.
Álló és folyóvizekben
egyaránt előfordul. A másfél kilósnál nagyobb példányokat
"fogasnak" vagy "fogassüllőnek" nevezik. Ezt a nevet a
szájában levő 4 darab kapófogairól kapta (2 felül, 2 lent) melyek
segítségével zsákmányol.
Egészen az 1700-as évekig arról spekuláltak, hogy a
süllő valami hibrid fajta, a csuka és a sügér keveréke
lehet. Ezért adta neki a svájci zoológus Gessner az 1500-as években a Lucio-perca
nevet ami "csukasügért" jelent. A leírásában többek között a következőt olvashatjuk:
"Ennek a különleges német halnak a feje egy csukáé de a testének többi
része meg egy sügér". A tudományos nevét nem régen cserélték le Stizostedion
lucioperca-ról Sander lucioperca-ra.
A süllő elterjedt fajtája
hazánkban a Kősüllő. “(horgasz.hu oldalról)
Egészben
sült süllő sóskamártással
H o z z á v a l ó k (2 személyre):
A hal
1 kisebb süllő (50-60
dkg)
½ póréhagyma
1 db citrom
babérlevél
friss petrezselyemzöld
olaj
nagyszemű tengeri só
A mártás
80 g
friss sóskalevél
30 g
hagyma
20 g vaj
200 ml
hal alaplé
125 ml
pezsgő
125 ml
friss tejszín
só, bors
A
pirított burgonya
8 db egyforma kisméretű Ella
burgonya
olaj
a kép innen |
E l k é s z í t é s :
2. A
burgonyát héjában megfőzöm, egészben hagyom langyosra hűlni. Serpenyőben, vagy sütőben
pirosra sütöm.
Megjegyzés: A
sóskamártás helyett snidlingmártás is készülhet, de aki nem akar bajlódni, az
ki is hagyhatja.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése