vasárnap

Egészben sült süllő sóskamártással - VKF 48.forduló - Édes vizeink


Mindennek eljön az ideje. Ez a süllő nem tegnap készült: épp arra várt, hogy megfelelő időben kerüljön publikálásra. A Tarka Bárka megtette ezt a lépést: felkérte a bloggereket, hogy ez alkalommal a hazai halakat népszerűsítsük. Köszönöm. Vártam már erre, nem mintha nagy halevő lennék. Pedig szeretnék. Ha vízparton vagyok, mindig kihasználom az alkalmat. Tényleg ehetnénk több halat, de az agyon antibiotikumozott, mesterségesen, tömegesen tenyésztett halfélékre nem vágyom. Ez a hal a piacon jött velem “szembe” és egyből kosaramban landolt. Ha Balaton, akkor süllő. Természetesen fagyasztott volt, de kitűnő minőség, teljesen konyhakész.

Ismertek, nem komplikálom nagyon a dolgokat. A hasát belül kissé megsóztam, tele raktam citromkarikákkal, babérlevéllel, petrezselyemmel. Vastag póréhagymakarikákra helyeztem, kívülről egy kevés olíva olajjal megkentem. Sütőben kb. 30 perc alatt elkészült.

A süllő
Egyik legnemesebb hazai ragadozó halunk a süllő és egyben a sügérfélék legnagyobb képviselője vizeinkben. Feje hosszúkás, háta szürkészöld, oldala ezüstös színű. Szája csúcsbanyíló. A hátán kb. 10-12 sötét sáv látható, hátúszói és farokúszója is foltos. Színe élőhelyenként változó amit a víz jellege és aljzata befolyásol: a Balatoni süllők közismerten világosabbak más vizekben élőkhöz képest. 

Álló és folyóvizekben egyaránt előfordul. A másfél kilósnál nagyobb példányokat "fogasnak" vagy "fogassüllőnek" nevezik. Ezt a nevet a szájában levő 4 darab kapófogairól kapta (2 felül, 2 lent) melyek segítségével zsákmányol. 

Egészen az 1700-as évekig arról spekuláltak, hogy a süllő valami hibrid fajta, a csuka és a sügér keveréke lehet. Ezért adta neki a svájci zoológus Gessner az 1500-as években a Lucio-perca nevet ami "csukasügért" jelent. A leírásában többek között a következőt olvashatjuk: "Ennek a különleges német halnak a feje egy csukáé de a testének többi része meg egy sügér". A tudományos nevét nem régen cserélték le Stizostedion lucioperca-ról Sander lucioperca-ra. 

A süllő elterjedt fajtája hazánkban a Kősüllő. “(horgasz.hu oldalról)


Egészben sült süllő sóskamártással


H o z z á v a l ó k (2 személyre):

A hal
1 kisebb süllő (50-60 dkg)
½ póréhagyma
1 db citrom
babérlevél
friss petrezselyemzöld

olaj
nagyszemű tengeri

A mártás
80 g friss sóskalevél
30 g hagyma
20 g vaj
200 ml hal alaplé
125 ml pezsgő
125 ml friss tejszín
só, bors

A pirított burgonya
8 db egyforma kisméretű Ella burgonya
olaj

a kép innen

E l k é s z í t é s :

1.    A mártás elkészítéséről itt olvashattok.
2.   A burgonyát héjában megfőzöm, egészben hagyom langyosra hűlni. Serpenyőben, vagy sütőben pirosra sütöm.

Megjegyzés: A sóskamártás helyett snidlingmártás is készülhet, de aki nem akar bajlódni, az ki is hagyhatja.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails