a kép innen |
Lasagne, moussaka, csőben sült
zöldségek. Mind, mind sütőben készülnek hússal, vagy anélkül. Egy
biztos, a béchamel mártás a sok zöldséggel vagy paradicsommártással, sütőben készült ételek alapeleme. Egyedül nem használandó: tiszta unalom. Egy
fehérmártás vaj, liszt és tej felhasználásával. Friss vaj és tej nem árt hozzá. Én a tej egy részét alaplével
váltom ki. Az alaplé íze, no meg fűszerezés
kibillenti az unalmas kategóriából. Szerecsendió használata kötelező!
Bechamel
mártás
H o z z á v a l ó k (2 személyre):
50 g vaj
50 g liszt
200-250
ml zöldség alaplé
325 ml friss
tej
szerecsendió (frissen reszelt)
só, bors
E l k é s z í t é s :
1. A vajat a liszttel egy serpenyőben elkezdem pirítani és fokozatosan felváltva öntöm fel az alaplével ill.
a tejjel.
2. Folyamatosan
keverve, krémes állagúra főzöm. (kb. 10 perc)
3. Az alaplétől függően sózom, sok szerecsendiót reszelek bele. A
legvégén feketeborsot vagy fehérborsot őrölök rá.
Megjegyzés: ezt a
mártás önmagában nem használom. Az alaplé aránya attól függ, mihez használom.
Ha nyers alapanyagokra öntöm, akkor indokolt az alaplé, mert abban puhulnak meg.
1 megjegyzés:
Nem készítettem még zöldség alaplével, csak tejjel. De biztos nem rontja el:)
Megjegyzés küldése