kedd

Béchamel, bechamel, besamel - az egyik alapmártás


a kép innen
Lasagne, moussaka, csőben sült zöldségek. Mind, mind sütőben készülnek hússal, vagy anélkül. Egy biztos, a béchamel mártás a sok zöldséggel vagy paradicsommártással, sütőben készült ételek alapeleme. Egyedül nem használandó: tiszta unalom. Egy fehérmártás vaj, liszt és tej felhasználásával. Friss vaj és tej nem árt hozzá. Én a tej egy részét alaplével váltom ki. Az alaplé íze, no meg fűszerezés kibillenti az unalmas kategóriából. Szerecsendió használata kötelező!

Bechamel mártás

H o z z á v a l ó k (2 személyre):

50 g vaj
50 g liszt
200-250 ml zöldség alaplé
325 ml friss tej
szerecsendió (frissen reszelt)
só, bors


E l k é s z í t é s :

1.    A vajat a liszttel egy serpenyőben elkezdem pirítani és fokozatosan felváltva öntöm fel az alaplével ill. a tejjel.
2.   Folyamatosan keverve, krémes állagúra főzöm. (kb. 10 perc)
3.   Az alaplétől függően sózom, sok szerecsendiót reszelek bele. A legvégén feketeborsot vagy fehérborsot őrölök rá.

Megjegyzés: ezt a mártás önmagában nem használom. Az alaplé aránya attól függ, mihez használom. Ha nyers alapanyagokra öntöm, akkor indokolt az alaplé, mert abban puhulnak meg.


salátaöntet, vinaigrette
salátaöntet, cézár saláta
pezsgős sóskamártás
sáfrányos fehérboros mártás

1 megjegyzés:

Babette írta...

Nem készítettem még zöldség alaplével, csak tejjel. De biztos nem rontja el:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails