Ember tervez....Szombaton a fél piacot felvásároltam, és bújtam a receptjeimet, és mindenképp ki akartam rukkolni több fantasztikus zöldséges alkotással. Ehelyett megettem három jégbehűtött őszibarackot - jelentem tele a piac, menjetek, vegyetek, egyetek! - lustálkodtam, késő délután pedig nekivágtunk a Múzeumok éjszakájának. Időközben másnapra egy vidéki programot beiktattunk; egy nagyon kedves baráti házaspár meghívott bennünket ebédre. Így aztán szertefoszlott az addigi tervhalmaz, és belémhasított egy ötlet; miszerint én szállítom a nyárias desszertet a fantasztikusnak ígérkező ebédhez. Hát így is lett. Az ebéd fantasztikus volt : mozzarellával töltött cukkinivirág rántva, fokhagymával, olivaolajjal hirtelen sütött vargánya, zsályás, fokhagymás biosertés egészben sütve, főtt krumpli, nagyanyám emlékét idéző édeskésen savanyú uborkával. Már már szégyenkeztem, hogy ezt a rémesen egyszerű kis süteményt szállítottam, bár a menűsorhoz jól illeszkedő, szerény, de friss, nyárias kompozíció.
Íme a hozzávalók :
kb. 1/2 kg kimagvazott meggy
kevés zsemlemorzsa
1 csésze liszt
8 dkg olvasztott vaj/margarin
1/2 sütőpor
1/2 csésze porcukor
van. cukor
4 tojás
1 nagy ek görög joghurt
- A tojásokat szétválasztom a fehérjét habbá verem, félreteszem.
- A tojások sárgáját a pocukorral kikeverem és felváltva adom hozzá a lisztet, a vajat és a joghurtot.
- A friss meggyet alaposan megmosom, szárát, magját eltávolítom kevés zsemlemorzsában megforgatom. A teflonos tepsibe szilikonos sütőpapírt teszek, beleöntöm a masszát, belepotyogtatom a meggyeket, és 175 fokos sütőben 30 percig sütöm.
Még több meggy : meggybefőtt, meggyes rétes, dzsemek meggyel
Még több cseresznye : cseresznye befőzés cukor nélkül
Levesek a pite elé: itt
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése