hétfő

Kínai újév : a Sárkány évének kezdete

hongbao, azaz a piros tasak
A kínai újév avagy holdújév a tavasz kezdetét hívatott ünnepelni. A világ jelentős része, a világ minden táján készül ezen időszakra. A kínaiak legkiemelkedőbb és leghosszabb ideig tartó ünnepe: 15 napig tart. Ilyenkor is -csakúgy, mint az esküvőknél különös jelentősége van egy piros tasaknak (hongbao), mely valamilyen pénzösszeget tartalmaz, melynek a kínai babonák szerint páros számúnak kell lenni.
Az ételek szerepét talán említenem sem kell. A kínaiak - és általában véve az ázsiaik - úgy tűnik folyamatosan főznek, aprítanak és esznek.


A Kung Pao vagy Gong Bao csirke nevét egy 19.századi szecsuán tartományi kormányzóról kapta. Kína szecsuán tartománya híres a nagyon csípős, fűszeres ételekről. Mennyire autentikus ez a recept - nem tudom. Kínaiul nem tudok, és mivel USA-ba irdatlan számú kínai él, az angol nyelven elérhető receptek nyilván sokszoros adaptációk. 
Az étel alapja a csirke, amit kis kockára vágunk. Mogyoró mindenképp kell bele, méghozzá elvileg a forró wokba, kis olajon kell megpirítani. Alap hozzávalója még a szecsuáni bors, melynek nagyon érdekes, illatos aromája van. A teljes recetet itt olvashatjátok: Kung Pao csirke 






Brokkolis csirke receptjéhez kattints ....ide!








Jázminrizs főzése és párolása







A blogon található többi ázsiai recepthez kattintsatok az ázsiai címkére!

Megjegyzés: remélem egyre többen főznek otthon ázsiai kajákat, mert bevallom itthon kevés helyen lehet igazán jót enni. Érdemes egy wokra beruházni, és próbálkozni. Egy biztos: ezen a blogon minden idők 2. legnépszerűbb bejegyzése a jázminrizs főzése!



2 megjegyzés:

wannabe chef írta...

Igen, a mai napon hivatalosan is beléptünk a sárkány évébe! Ebben a témában épp most posztoltam én is!:)

Nyárikonyha írta...

ok. megyek: elolvasom!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails