vasárnap

Nyárvégi szilvás csirke


Húsevő nem vagyok, de eszem húst. Ez paradoxonnak tűnhet, de nem az. Hetente egyszer készítek általában húst, és mostanában leginkább csak akkor, ha jó minőségű áruhoz jutok. Mivel nem vagyok gasztrosznob, nálam ez nem abból áll, hogy elmegyek egy trendi helyre, és megveszem a legdrágább húst. Az ár-érték arány legalább olyan fontos, mint a frissesség és a jó íz. A jó minőségű alapanyagot csak egyszer kell megkóstolni, utána már csak arra vágysz. Szóval javaslom, hogy tartsd nyitva a füled, mert sok ismerős, barát vagy épp kolléga tud ezen segíteni. Nekem két nagyon kedves barátnőm szokott csillapítani a húséhségemen, és házi csirke, gyöngyös (gyöngycsirke) vagy éppen bárányhús formájában juttatják el hozzám.

Ezt a receptet azért osztom meg veletek, mert fűszerpaprika, hagyma és köménymag nélkül is lehet olyan finom húsételt készíteni, hogy mindenki ujjacskáját nyalogatja!

Előkészítési idő:      20 perc
Főzési/sütési idő :   1,5 óra  (lehet kevesebb is)
Mennyiség:               4 adag


Nyárvégi szilvás házi csirke

Hozzávalók 4 főre:

·      4 db kis csirkecomb (lehetőleg házi, szabadtartású)
·      1-2 csirkemell
·      2 dkg húsos szalonna
·      3-4 darab nagyméretű szilva

szezonális zöldségek (ízlés szerint):

·      1-2 nagyobb gerezd fokhagyma
·      2 db sárgarépa
·      kis darab zeller
·      4 (!)  kis/közepes méretű hagyma
·      4 db hámozott paradicsom
·      cukkini

·      zöldfűszerek (tárkony, kakukkfű, oregáno)
·      szárított fűszerek (kakukk, fahéj, bors, só)

·      1 tk. olíva olaj
·      50 ml víz (vagy zöldséglaplé)

Elkészítés:

1.    A zöldségeket megtisztítom és nagyobb darabokra vágom. A hagymát csak félbevágom, vagy akár egészben is maradhat. A szilvákat is egészben teszem bele, akár a kisméretű paradicsomot.

2.   A húst megszórom a szárított fűszerekkel, majd minden hozzávalót belepakolok a cserépedénybe. Lefedem.

3.   190 fokos sütőben puhára főzöm. Ez kb 1 óra.

4.   1 óra múlva megnézem, és ha már majdnem puha, de még híg a leve, akkor fedő nélkül sütöm tovább.

5.    Fogyasztás előtt 20-30 percig pihentetem.

Megjegyzés: Nagyobbra vágott gombadarabok is mehetnek bele. A hozzávalókat ízlés szerint válaszd, no meg attól függően, hogy mi van otthon! Télen persze aszalt szilvával készítem.

2 megjegyzés:

Túry Amália írta...

nagyon finom lehetett! nálunk is kb. ilyen gyakorisággal van hús :)
hasonló húsos kontaktnak én is nagyon örülnék!

Nyárikonyha írta...

imádom a hús-gyümölcs kombinációt, főleg az őszi gyümölcsökkel: körte, birs, alma!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails