Húsevő
nem vagyok, de eszem húst. Ez paradoxonnak tűnhet,
de nem az. Hetente egyszer készítek általában húst, és mostanában leginkább
csak akkor, ha jó minőségű áruhoz jutok. Mivel nem vagyok
gasztrosznob, nálam ez nem abból áll, hogy elmegyek egy trendi helyre, és
megveszem a legdrágább húst. Az ár-érték arány legalább olyan fontos, mint a
frissesség és a jó íz. A jó minőségű alapanyagot csak egyszer kell
megkóstolni, utána már csak arra vágysz. Szóval javaslom, hogy tartsd nyitva a
füled, mert sok ismerős,
barát vagy épp kolléga tud ezen segíteni. Nekem két nagyon kedves barátnőm szokott csillapítani a
húséhségemen, és házi csirke, gyöngyös (gyöngycsirke) vagy éppen bárányhús
formájában juttatják el hozzám.
Ezt a receptet azért osztom meg veletek, mert fűszerpaprika, hagyma és köménymag
nélkül is lehet olyan finom húsételt készíteni, hogy mindenki ujjacskáját
nyalogatja!
Előkészítési
idő: 20 perc
Főzési/sütési
idő : 1,5 óra (lehet kevesebb is)
Mennyiség: 4 adag
Nyárvégi szilvás házi csirke
Hozzávalók 4 főre:
·
4 db kis csirkecomb (lehetőleg házi, szabadtartású)
·
1-2 csirkemell
·
2 dkg húsos szalonna
·
3-4 darab nagyméretű szilva
szezonális zöldségek (ízlés szerint):
·
1-2 nagyobb gerezd fokhagyma
·
2 db sárgarépa
·
kis darab
zeller
·
4 (!) kis/közepes
méretű hagyma
·
4 db hámozott paradicsom
·
cukkini
·
zöldfűszerek (tárkony, kakukkfű, oregáno)
·
szárított fűszerek
(kakukk, fahéj, bors, só)
·
1 tk. olíva olaj
·
50 ml víz (vagy zöldséglaplé)
Elkészítés:
1.
A zöldségeket megtisztítom és nagyobb darabokra
vágom. A hagymát csak félbevágom, vagy akár egészben is maradhat. A szilvákat
is egészben teszem bele, akár a kisméretű
paradicsomot.
2.
A húst megszórom a szárított fűszerekkel, majd minden hozzávalót
belepakolok a cserépedénybe. Lefedem.
3.
190 fokos sütőben
puhára főzöm. Ez kb 1 óra.
4.
1 óra múlva megnézem, és ha már majdnem puha, de
még híg a leve, akkor fedő
nélkül sütöm tovább.
5.
Fogyasztás előtt
20-30 percig pihentetem.
Megjegyzés: Nagyobbra vágott
gombadarabok is mehetnek bele. A hozzávalókat ízlés szerint válaszd, no meg
attól függően, hogy mi van otthon! Télen persze aszalt szilvával
készítem.
2 megjegyzés:
nagyon finom lehetett! nálunk is kb. ilyen gyakorisággal van hús :)
hasonló húsos kontaktnak én is nagyon örülnék!
imádom a hús-gyümölcs kombinációt, főleg az őszi gyümölcsökkel: körte, birs, alma!
Megjegyzés küldése