szombat

Epres túrógombóc

Hozzávalók :


·        1/4 kg házitúró
·        5 dkg rétesliszt
·        5 dkg gríz
·        1 tojás
·        pici só
·        5 dkg vaj/margarin
·        zsemlemorzsa
·        finom kis eperszemek

A túrót átpasszírozom, vagy csak egyszerűen villával krémesre töröm. Beleütök egy tojást, és a liszt és gríz keverékével tésztát keverek, majd fél órára pihenni hagyom. Gombócokat készítek, közepébe epret helyezek, vigyázva, hogy a tészta mindehol eltakarja az epret. Előkészítem a zsemlemorzsát, amihez jó minőségű zsemlemorzsát pirítok, és amikor már szép aranybarna, rádobom a vajat /vagy vaj-olaj keverékét / és kész, félrerakhatom. Felforralom a vizet, egy csipet sót rakok a vízbe, majd a gombócokat óvatosan belehelyezem. Vigyázva főzöm, kicsi lángon, hogy a gombócok nehogy szétessenek. Amikor feljönnek a víz felszínére kb. két percen belül elkészül. Nagyon finom! Ezt mindig Bécsben szoktam enni, csinálják sárgabarackkal is (marillenknödel) , mondhatom isteni!


Megjegyzés: eper/barack nélkül is készíthetjük, úgy egyszerűbb! A zsemlemorzsát mindig azelőtt készítsük, mielőtt hozzákezdünk a gombócfőzéshez.










2 megjegyzés:

Névtelen írta...

klassz, ezt azonnal kiprobalom!

Névtelen írta...

en vagyok szinten. csak azt akarom mondani, hogy megcsinaltam! ...es nincsenek jelzoim, annyira egyszeru es annyira finom es hogy nem jutott eszembe...! elfogyott, pedig 3. fogas volt. en adtam meg hozza vaniliascukros joghurtot es extra epret, de ez mar csak extra, ahogy mondom. koszi a receptet, otletet, termeszetesen a barackos valtozatot is kiprobalom. nagyon orulok a fozes elotti, kozbeni es utani fotoknak. varom a kovetkezo receptet. ja, a csaladom is.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails