Először meggyel társítva próbáltam, és beleszerettem. A feketeribizli a befőzés királynője, a 2011.év Nyárikonyha felfedezettje! Vitamin, flavinok, jótékony hatás, nagyon érdekes savak, ízek. Érthető módon a cukrászok szívesen használják. Én korábban a pezsgőmbe öntöttem, hát az sem utolsó. Elkészítés szerint kezdőknek, íze miatt haladóknak ajánlott!
Feketeribizli dzsem
Hozzávalók:
· 1000 g feketeribizli
· kb 5-600 g nádcukor
· 400 ml víz
1. A feketeribizlit megmosom, majd szárától megfosztom. (villával)
2. Egy befőzéshez használt széles lábasban a vízzel felteszem főni, és kb. 40 percig alacsony lángon puhára főzöm.
3. Hozzáadom a cukrot, és nagy lángon kb. 10 percig majd további 15-20 percig főzöm.
4. Csepp próbát tartok. Ha egy-két perc múlva megszilárdul a hideg tányérra öntött csepp, akkor elkészült.
5. 8-10 percig állni hagyom, majd száraz üvegekbe öntöm. Lezárom, és száraz dunsztba teszem.
6. Amikor teljesen kihűlt, felcímkézem.
Megjegyzés: A mennyiségeket ez esetben lemértem, mert először csináltam. A receptúra által előírt cukor mennyiségének 40%-t vettem. Kitűnő lett. (nekem még így is édesJ) Ha zselét készítek, nem kell a szárát levenni, főzés után passzírozni.(3.pont előtt)
Amit tanultam: Nem kell mindent elhinni, még a jó könyveknek sem! Főleg, ha cukorról van szó.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése