Se tejföl, se kolbász, se fűszerpaprika, de más nevet nem tudtam neki adni, így maradt a rakott burgonya. Mediterrán (azon belül is a görög) mániám ismert, nyáron sokkal könnyebb az olivaolajjal, zöldségekkel teli étel, mint a fűszeres, tejfölös kolbászos, ami inkább téli étel. Ennél a változatnál a sütésnek csak az a célja, hogy átvegyék egymást az ízek, nem szabad túlsütni. A kakukkfüves paradicsom és az olivaolaj adja a szaftját.
Nyári rakott burgonya
Hozzávalók:
· 3 nagyobb héjában főtt burgonya
· 2-3 paradicsom
· 1-2 hagyma
· zöldpaprika
· 1 kisebb cukkini
· olaj
· görög fűszerek(kakukkfű, oreganó)
mediterrán húsgombóc
· 400 g darált pulyka/csirkehús
· fokhagyma
· 1 ek reszelt keménysajt(kecskesajt/parmezán)
· 1 ek nagyon apróra vágott petrezselyemzöld
· szárított kakukkfű (nálam görög)
· 1 tk olaj
· só, bors
1. A húsgombóchoz összekeverem a hozzávalókat, és kicsit pihentetem.
2. Olajon megpirítom a paprikát, a cukkinit, rádobom a hagymát és félig puhára sütöm.
3. Egy tepsi aljába rétegzem a vastag karikákra vágott főtt burgonyát, sózom, fűszerezem. Rárakom a zöldségeket, majd az előzőleg picit előpirított húsgombócokat.
4. A húsgombócok tetejére rakjuk a friss, vastag paradicsomkarikákat, és a tetejére egy sor burgonyát. Fűszerezzük, és meglocsolom olivaolajjal.
5. Sütőben kb 20-25 percig készre sütöm.
Megjegyzés: Tálalás előtt 1-2 órát is várhatok, mert csak jobb lesz.
Amit tanultam: A húsgombóc tojás nélkül is összeáll: mediterrán vagy ázsiai ételekhez mindig így készítem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése