hétfő

Nyári rakott burgonya


Se tejföl, se kolbász, se fűszerpaprika, de más nevet nem tudtam neki adni, így maradt a rakott burgonya. Mediterrán (azon belül is a görög) mániám ismert, nyáron sokkal könnyebb az olivaolajjal, zöldségekkel teli étel, mint a fűszeres, tejfölös kolbászos, ami inkább téli étel. Ennél a változatnál a sütésnek csak az a célja, hogy átvegyék egymást az ízek, nem szabad túlsütni. A kakukkfüves paradicsom és az olivaolaj adja a szaftját.

Nyári rakott burgonya

Hozzávalók:
·      3 nagyobb héjában főtt burgonya
·      2-3 paradicsom
·      1-2 hagyma
·      zöldpaprika
·      1 kisebb cukkini
·      olaj
·      görög fűszerek(kakukkfű, oreganó)

mediterrán húsgombóc

·      400 g darált pulyka/csirkehús
·      fokhagyma
·      1 ek reszelt keménysajt(kecskesajt/parmezán)
·      1 ek nagyon apróra vágott petrezselyemzöld
·      szárított kakukkfű (nálam görög)
·      1 tk olaj
·      só, bors

1.    A húsgombóchoz összekeverem a hozzávalókat, és kicsit pihentetem.
2.   Olajon megpirítom a paprikát, a cukkinit, rádobom a hagymát és félig puhára sütöm.
3.   Egy tepsi aljába rétegzem a vastag karikákra vágott főtt burgonyát, sózom, fűszerezem. Rárakom a zöldségeket, majd az előzőleg picit előpirított húsgombócokat.
4.   A húsgombócok tetejére rakjuk a friss, vastag paradicsomkarikákat, és a tetejére egy sor burgonyát. Fűszerezzük, és meglocsolom olivaolajjal.
5.    Sütőben kb 20-25 percig készre sütöm.

Megjegyzés: Tálalás előtt 1-2 órát is várhatok, mert csak jobb lesz.

Amit tanultam: A húsgombóc tojás nélkül is összeáll: mediterrán vagy ázsiai ételekhez mindig így készítem.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails