fotó : www.flickr.com/photos/joshbousel/ |
Ez a blog egy hangsúlyozottan zöldségszerető, de mivel nem vagyok vegetáriánus a húst kiegészítőnek néha használom. Nyáron, mikor eljön a grillezés ideje, jó a kéznél egy-két jó recept. Kerti partira szinte kizárólag zöldséges ételeket készítek, de egy jól fűszerezett húsgombóc kielégíti a húsevők vágyait is. Persze aki vega, az jobbnál jobb hús nélküli gombócokat is készíthet, ezt teszem én is sokszor(falafel, vöröslencsés, csicseris gombóc).
Az alábbi receptek egy rövid áttekintést adnak a fűszerfelhasználásról. Elkészíthetőek grillezve, kevés olajon serpenyőben, vagy épp paradicsomszószban sütve. Mindez ízlésünktől és az otthon levő alapanyagoktól függ.
Húsgombócok a nemzetközi porondon
olasz húsgombóc
· 400 g darált borjú/csirkehús
· fokhagyma
· 1 ek reszelt keménysajt(parmezán)
· 1 ek nagyon apróra vágott petrezselyemzöld
· szárított kakukkfű
· olivabogyó
· zsemlemorzsa
· 1 tk olaj
· só, bors
görög húsgombóc
· 400 g darált bárány/sertés
· szárított oregano
· szárított kakukkfű
· 1 tk olaj
· só, bors
spanyol húsgombóc
· 400 g darált bárány/marha
· hagyma
· 1 tojás
· 1 csésze fehér kenyér
· 1 ek nagyon apróra vágott petrezselyemzöld
· 1 tk olaj
· só, bors
keleti (orientális) húsgombóc
· 400 g darált bárány/csirke
· hagyma
· fokhagyma
· koriander
· csillagánizs
· chili
· fahéj
· menta
· koriander
· 1 tk olaj
· só, bors
TEX-MEX - mexikói húsgombóc
· 400 g darált borjú/sertés
· 1 szelet fehér kenyér
· 2 ek tej
· hagyma
· 1 tojás
· csillagánizs
· 1 tk olaj
· só, bors
csevap – a szerb húsgombóc
· 200 g darált bárány
· 200 g darált marha
· 200 g darált sertés
· 3 - 4 gerezdfokhagyma
· szódabikarbóna
· 50 ml alaplé/víz
· só, bors
Megjegyzés: Legutóbb a fenti csevap receptet próbáltam ki. Nem csalódtam. A receptek egy része saját, illetve a Essential Fingerfood c. szakácskönyvből valók.
1 megjegyzés:
thanks
Megjegyzés küldése