hétfő

Pita kenyér


Máris izgatott vagyok, annyira rajongok mindenféle friss pékárúért, otthon kelesztett, dagasztott, lisztes kézzel gyúrt, olajban nagyra nővő, tiszta konyharuha alatt dagadó, ragadós, nyúlós, gumis masszáért, mely a végén omlós, puha, pillekönnyű szánkban szétomló tésztaköltemény. Úgy emlékeztem a kis fekete koszosban/ez a mindentudó jegyzetfüzet/van pita recept, de csak pizzát találtam, így szokásos módon - mostanában - a neten kerestem, és találtam egy nagyon jól leírt, illusztrált receptet. Kipróbáltam, és fantasztikus a végeredmény, életem legjobb pitakenyere készült el.Hozzávalók:


  • 3 csésze liszt
  • 1 1/2 kk só
  • 1 kk cukor
  • 2 kk friss élesztő (1/3 kocka)
  • 1 v. 1 1/2 csésze víz
  • 2 ek növ.olaj/olivaolaj
  • 1 kk kakukkfű/oregano keverék
Élesztőt felfuttatom kis tejjel, cukorral. A lisztet beleszitálom egy nagy tálba, beleönötm a felfutott élesztőt, olajat, sót, fűszereket, sót, és a vízet részletekben adagolom, és kb. 10 perc alatt isteni, rugós tésztát dagasztok.
Tiszta konyharuhával letakarom, és 45 perc alatt duplájára kelesztem. (ez téli időszakban lehet több, vagy a sütőben 30-35 fokon ugyanenyi).
Nagy gyúródeszkára teszem, nyolcfelé vágom, és kicsit egyenként átgyurom, labdákat formálok belőlük, és újabb 20 percre lekararom.

Katt ide a serpenyőben sütött verzióért : Pita. Serpenyőben.


A sütőt 220-240 fokra melegítem, egy kis edényban vízet rakok a sütő aljába, és a labdákat nyújtódeszkával pita nagyságúra formálom, és kb. 3 perc alatt készre sütöm. Gyönyörűen felpúposodik. Ízlés szerint, ha kicsit tovább sütjük, ropogósabb lesz.
Az enyém pont olyan, ahogy imádom: hatalmas zseb van a közepén, és betölthetem. Grillezett húsgolyókat, grillezett halloumi sajtot, tzadzikit, paradicsomot és gyöngyhagymát raktam bele.

Hummusz recept ebben a blogban itt.
Indiai naan kenyér

7 megjegyzés:

Gabojsza írta...

Majd elolvadtam, ahogy olvastam az írásod!Tegnap este gyrost ettünk pitába töltve, de sajnos a mi (tesco-s)pitánk élesztő ízü volt, meg is fogadtam, hogy soha többet!... És a recepted olvasva, tényleg soha többet, csak saját, illatos házit!

Nyárikonyha írta...

tudom, ismerem. azért én veszek készen is, de én is megfogadtam a múltkor, hogy soha. tényleg nagyon egyszerű, egy órát kell rászánni. kerti partinál is klassz lehet, ki akarom próbálni, hogy grillplatnin is felhólyagosodik-e

Névtelen írta...

Hétvégén kipróbálom, még nem találtam meg a tökéleteset, de majd hátha ez...
Kinézetre nagyon jók!

Névtelen írta...

tegnap este megcsináltam, tényleg iszonyat jó lett: az íze, alakja (szép párna alakú lett), állaga...hmmm :-) Köszi a receptet!

Kíváncsiskodó írta...

Én is megcsináltam most hétvégén. Nagyon finom - össze sem lehet hasonlítani a boltival. Az egyetlem problémám az volt, hogy a felső rétege, vékonyabb, úgyhogy nem tudom, hogy tudnám-e rendesen tölteni, de mártogatni valami fantasztikus.
Köszönöm a receptet!

rebeka írta...

Nekem csak annyi lenne a kérdésem, hogy a tepsi az milyen legyen sütésnél? mert eddig ahány helyen olvastam, mindeki mást mond.(sütópapír,vaj,olaj...)
előre is köszönöm a válaszod!

Nyárikonyha írta...

a pitánál is,a naan sütésénél is a nagyon meleg sütő a titok, és ha lehet egy vaslapot rakjunk a sütőbe, ani jól felforrósodik, és erre helyezzük a tésztákat.ekkor pillanatok alatt sül, és szépen felemelkedik.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails