vasárnap

Sült rizs / KHAO PHAT/

Szójaszósz, halszósz
Ez egy nyári vasárnap. Ilyenkor általában inkább kert, mint konyha, de legalábbis 50-50%, egyszóval az összidő lerövidül, és én ezt a bevásárláson spórolom meg. Főzni/sütni/elkészíteni valami frisset mindenképp kell - abból nem engedek. A hűtő viszont elég üresen kongott ma, és össze kellett szednem a képzelőerőm, hogy az itthon levő alapanyagokból mit csináljak. Így jött a sült rizs. A spájzomban az alapvető ázsiai alapanyagok majdnem mindig megtalálhatók / erre majd később kitérek/, de ehhez tényleg kevés dolog kell, és az is variálható. Ha még nem mondtam volna, nem vagyok vegetáriánus, de inkább zöldség, mint hús. És mivel egyébként sem volt itthon, így aztán az egyszerű változatot készítettem el.

Hozzávalók: 

  • hideg, főtt jázminrizs 
  • fokhagyma /új fokhagyma szárát is felhasználom/
  • fehér főzőhagyma
  • 1 tojás / felverve/
  • újhagyma
  • friss koriander
  • koriander v. thai fűszerkeverék
  • halszósz
  • szójaszósz
  • friss gyömbér
  • friss chilipaprika
  • csipet barnacukor

Ázsiai alapanyagok, fűszerek ebben a blogban itt.


Általában mindig, de különösképp ha ázsiait főzök, mindent előkészítek (mis en place), mert pusztán a fűszerek száma olyan sok, hogy könnyen kihagyhatsz valamit.
A rizst a jázminrizs címszó alatt találtak szerint elkészítem, és lehűtöm. Az újhagymát vékony kakirákra vágom, félreteszem. ( ez majd frissen kerül bele a friss korianderlevéllel együtt)

A tojást egy tálkában habosra keverem, a friss gyömbérből 2-3 cm-s darabot meghámozom és reszelővel lereszelem, vagy éles szeletelővel nagyon vékony szeletkékre vágom, és utána késsel még tovább aprítom. 

Használj nagyon éles kést, vagy az ázsiaiak által használt szeletelő bárdot. (csak első látásra ijesztő, egy két használat utan beleszeretsz)

Én mindig friss chilit használok, amit úgy érek el, hogy egyszerűen a műanyagtálcán lefóliázott kis chilipaprikákat /birdeye chili/beteszem a mélyhűtőbe, és csak pár darabot veszek ki, és fagyott állapotban ollóval kis karikákra vágom. Vigyázat! Életveszélyesen erős, fogyasztás csak haladóknak.

Elkészítés

A wokot felhevítem, teszek bele olajat /napraforgó vagy földimogyoróolaj/, és beledobom a fokhagymát, hagymát, a gyömbért, a koriandert, vagy thai fűszerkeveréket / de a friss koriandert nem!/chilit, pici barnacukort. Nagyon gyorsan kell dolgozni, és egy hosszúnyelű keverőlapáttal közben kevergetni.


Rádobom a hideg főtt rizst, a felvert tojást - közben folyamatosan keverem, és szükség esetén kis olajat adok hozzá- és a végén halszósszal és szójaszósszal ízesítem. Sózni sosem kell az ázsiai ételeket, mert a szójaszósz és a halszósz is nagyon sós. 
Eloltom a lángot és sok friss korienderrel és újhagymával (zöld része) meghintem.

Megjegyzés, jó tanács: A wokkal óvatosan bánj, különösen ha nincs wok főző tartód a tűzhelyén, mert labilis lehet, és balesetet okozhat / mint pl.nekem, akinek leégett az ujja pár éve. azóta új konyhám van, és persze, hogy van benne wokfőzőelem/

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

szia Nyarikonyha! orulok ennek a receptnek, mert regen vkinel ettem es nagyon izlett. koszi es sok sikert a blogodhoz!

Darkcomet írta...

Eltávolítottam, mert elszúrtam.

Akkor még egyszer.

Kérnék a végső produktumról egy képet, mert nekem csak egy barna, ragadós, szörnyű ízű trutyi lett a vége.

Nyárikonyha írta...

A rizs nem lehet ragadós, ha jázminrizst használsz. Magas hőfokon kell wokban sütni. A szójaszósz sem mindegy, hogy sötét vagy világos, én főzésnél mindig világos szóját használok, és persze csak egy löttyintés. A fiss fűszerek a végén kerülnek bele. üdv

Darkcomet írta...

Oks, akkor próbálkozok újra. Én sötét szójaszósz használtam, a rízs meg eleve olyan tapadós állagú lett a főzés után. Az hiszem, itt lett elrontva. Köszi a választ :)

Nyárikonyha írta...

Ah, nem rontottál el semmit, sok függ az edénytől, meg a hőtől. Belinkeltem neked egy videot, ha nem működik, nyugodtan menj rá a google-ra és sokat fogsz találni. Rakhatsz bele apróra vágott zöldséget is. Jó próbálkozást!
https://www.youtube.com/watch?v=QMXIZ9GJxzY

Darkcomet írta...

Nekem egy egyszerűbb bevonatos wokom van. Nagyjából idáig mindent pöpecül megcsináltam benne, habár a hőtartásával bajok vannak, ezért kissé tovább tart benne a sütés-főzés. Megnéztem a videót. Na, egy ilyen vas vagy acél wok jó lenne, de ahhoz meg kevés a gáztűzhelyem lángja.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails