Kostas üvölt a dél-krétai tengerparton : tudééj, pork csucsini! Ez magyarul annyit tesz, hogy a mai napi egyik frissen főtt kaja a cukkinis sertéshús. Kostas minden nap frissen főz, méghozzá főszezonban kora délután ( görög ebédidőben) általában telt ház van, azaz mintegy 30 asztalra.
2009 gasztro szempontból főnyeremény volt: két olyan helyet is felfedeztünk(mindkettő közvetlen tengerparton), mely az én ízlésvilágomnak 100%-ig megfelel. Ez persze nem könnyű, de ők tudják, amit én nagyon értékelek: kis standard étlap és 1-2 friss alapanyagokból készített napi kínálat. Ezt nem lehet megunni. A standard menüt két nap alatt.
Kostas bátyja a rethimnoni kikötő városkából szerezte be a legjobb cuccokat, friss halakat, legjobb húsokat, zöldségeket. A vendéglő igazából egy terasz, de ha ott maradsz estére egy ouzo-t meginni, naplementét bámulni, a lányok sokszor már a következő napra készítették elő az irdatlan sok zöldséget. Mosták a cukkiniket, paradicsomot, pucolták a széleshüvelyű zöldbabot. Kostas hat hónapig nem alszik, csak főz, főz és főz. A vendégeket szórakoztatja, az alkalmazottakat terrorizálja.
Hozzávalók 2 fő részére:
· 2 szelet csont nélküli karaj (sertés, borjú)
· 6 db zsenge cukkini (kb 12-15 cm hoszú)
· idei fokhagyma szár (zöld rész)
· 1- 2 nagyobb paradicsom
· extra szűz olívaolaj
· ½ kanál vaj
· zöldfűszerek ( snidling, majoranna)
Elkészítés:
1. A sütőt 120-130 fokra melegítem.
2. A húst egy vastag fenekű serpenyőben (én rézserpenyőt használok) 1-2 percig a vaj és olaj keverékén sütöm. A végén pici tengeri sóval meghintem.
3. A sütőbe tolom melegedni kb. 10-15 percre.
4. Ez idő alatt egy másik serpenyőben olajat hevítek. Rádobom az előzőleg egyenlő vastag karikákra (2 cm!) vágott cukkinit, fokhagymaszárat és keverve pirítom. Amikor félig megsült, rádobom a kis kockákra vágott paradicsomot, a zöldfűszereket, megsózom és fedő alatt kb 5-7 perc alatt készre párolom.Egy pici levet ereszt, de ez pont így lesz jó.
5. Ez idő alatt a hús elkészült. Tálalás : a megpárolódott paradicsomos cukkiniből jókora adagot a tányérra halmozok és ráhelyezek egy szelet húst. Meglocsolom finom olivaolajjal.
Megjegyzés: kifejezetten könnyű nyári étel, bármely hús-zöldség elvű diétának megfelel. Elkészítési idő kb. 30 perc.
Jó tanács: A húst kizárólag olyan serpenyőben készítsük, melynek nyele hőálló, és ezt persze ne felejtsük el, amikor kivesszük a sütőből.
2 megjegyzés:
Annyira tipikus, meg ugy olvastam volna tovabb.
jövök majd még a görögökkel, sok van a tárházban, csak most a friss horvát tapasztalatokat rendezem.
Megjegyzés küldése