vasárnap

"Clafoutis & Pies" - Nyárikonyha cukkini pite

A Clafoutis egy francia édesség, Limousin tartományból származik. Igazából feketecseresznyével kéne elkészíteni, de Paprika&Paprika gasztroblog felhívására felbátorodtam, és zöldségből készítettem el. Megtartva a clafoutis jellemzőit, miszerint friss tojást, gyümölcsöt(jelen esetben zöldséget), kevés lisztet, és némi tejet(nálam joghurtot) tartalmaz, cukkiniből készítettem el. A fűszerezés és az alapanyagok görögösre sikeredtek.

Cukkini pite

Hozzávalók:
·      2 közepes cukkini (reszelve 3-4 csésze)
·      2 köteg újhagyma zöldjével együtt (vagy 3-4 édes fehér hagyma)
·      kevés olaj
·      kakukkfű
·      só, bors
·      4 tojás
·      6 dkg liszt (fele rétes)
·      1 tk sütőpor
·      50 ml olaj
·      1 csésze feta (12.5 dkg)
·      1 pohár görög joghurt
·      1 csésze félkemény sajt (pecorino, kasseri, kecskesajt)
·      1 csésze kapor (aki nem szereti kihagyja)
·      tetejére : 12 szelet cukkini(karika)
cukkini pite sütés előtt

1.    A cukkinit megmosom, és ha zsenge a héja, nem hámozom meg.
2.   Lereszelem, kinyomkodom a felesleges levet, és kis olajon először a hagymát, majd hozzáadva a cukkint 5-6 perc alatt átforgatom. Sóval (óvatosan), borssal, kakukkfűvel fűszerezem, rádobom az apróra vágott friss kaprot. Lehűtöm.
3.   A tojásokat felverem, és hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet.
4.   A görög joghurtot és az olajat egyszerre adom hozzá, és sűrű palacsintatészta állagúra keverem.
5.    Beleöntöm a cukkinis keverékek, majd belemorzsolom a fetát, és hozzáadom a durvára reszelt egyéb sajtokat.
6.   Egy 22 x 28 cm-es teflontepsit kibélelek sütőpapírral, és beleöntöm a masszát. Karikákra vágott cukkinikkel díszítem. 175 fokos sütőben 40 percig sütöm. 15 percig pihentetem, és négyzetekre vágom.

Megjegyzés: Kerti partira nagyon jó, előre elkészíthető. Friss salátával, paradicsomsalsával, joghurttal vagy 1 pohár hideg fehér borral kínálom. Melegen, langyosan, hidegen.


2 megjegyzés:

Aniko írta...

Nagyon szèp ès biztos nagyon finom ez a cukkinis clafoutis! A fotòk is nagyon tetszenek, megkaptam oket e-mail-en kereszztul is.
Gratulàlok a blogodhoz ès sok szerencsèt kivànok a jàtèkhoz!
Biztos hogy hamarosan benèzek hozzàd megint!
Szia,
Aniko

Nyárikonyha írta...

Köszi Anikó. Ez tényleg nagyon finom lett, meg is tartom "party-food"-nak, de szokásomhoz híven, kipróblok egy tojás nélküli verziót.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails