most indul a sütőbe... |
Ezt az ételt nem terveztem, hanem csakúgy összeállt az
utolsó pillanatban, mint amikor semmi ötletem nincs. A borjúhúsra kellett
valamit kitalálnom, mert húsevőket
vártam vacsorára. A hires Julia Child által ismertté vált Boeuf Bourgignon,
azaz burgundivörösboros marha adta az ötletet, és lett belőle egy sörös borjú. Kiderült, hogy ez sem nekem
jutott először eszembe, mert
később meglehetősen hasonlót találtam flamand
marha néven, de az enyém borjú. A lényeg –mint mindig –hogy sok zöldség
kerüljön bele, hiszen az adja a levét, no meg a sör!
Ez nálam nyáron készült étel, mert nálam csak nyáron van
itthon sör. Csinálhatod bármikor.
Előkészítési
idő: 30 perc
Főzési/sütési
idő : 1,5 óra (ez előírás, lehet több)
Mennyiség: 4
– 6 adag
Borjúpörkölt flamandul – azaz flamand
sörös borjú
Hozzávalók 4-6 főre:
·
1 kg jó minőségű borjúhús (kockákra vágva)
·
1 – 2 ek liszt
·
2 dkg húsos szalonna
·
1-2 nagyobb gerezd fokhagyma
·
4 db sárgarépa
·
8 (!) fehér lapos hagyma (vagy más édes hagyma)
·
1 hámozott paradicsom
(nálam 40 dkg friss húsos paradicsom – ökörszív, san marzano)
·
1 db
bouquet garni (zellerszár, 2
babérlevél, 1-1 ág kakukkfű, lestyán és petrezselyemzöldje)
·
olíva olaj
·
só
·
kakukkfű
·
bors (frissen őrölve)
·
500 ml sör
(1 üveg)
·
2 dkg vaj
elősütött zöldségek |
Előkészítés:
1.
A borjúhúst egy nagyobb tálcán a lisztben
meghempergetem. Félreteszem. Szalonnát felkockázom.
2.
A hagymát negyedekre, a sárgarépát nagyobb
darabokra vágom.
3.
Paradicsomkonzervet felnyitom. Amennyiben friss
paradicsomot használok, lehúzom a héját, és kockákra vágom.
4.
A bouquet garnihez a friss zöldeket a
babérlevéllel összekötöm.
5.
Sört felnyitom. Nem iszom meg. (vagy felnyitok
még egyet)
Elkészítés
1.
A sárgarépát
és a hagymát egy kevés olajon
szárított kakukkfűvel
megszórom, és félig puhára pirítom. Félrerakom egy tányérra.
2.
A serpenyőbe
megpirítom a szalonnát, a fokhagymát és 3 részben kérget pirítok a húsra. Belül
nyers marad, de kívül szép barnás színe lesz.
3.
A serpenyőben
maradt pörzsanyagra rászórok egy kevés cukrot, majd lassanként felengedem a
sörrel, és kissé elforralom, majd beleteszem a paradicsomot.
4.
Egy römertopfba belehelyezek egy réteg húst egy
réteg zöldséget, és felöntöm a sörös paradicsommal.
Belhelyezem a zöldfűszeres
köteget.
6.
190 fokos sütőben
puhára főzöm. Ez kb 1,5 óra.
7.
1 óra múlva megnézem, és ha már majdnem puha, de
még híg a leve, akkor fedő
nélkül sütöm tovább.
8.
Fogyasztás előtt
20-30 percig pihentetem.
Megjegyzés: Nem tudok szóhoz jutni.
Nagyon finom. Egy pohár sör, hűvös szellő. Barátok, család, beszélgetés.
2 megjegyzés:
Hát ez erősen jól néz ki, biztos eteti magát:)
hát még, ha ráöntöd a sört! :-)
Megjegyzés küldése