csütörtök

Torta caprese, liszt nélküli olasz csokitorta


A jó csokoládétorta számomra eddig sem a krémes klasszikus csokitorta volt (bár az sem megvetendő), hanem a majdnem liszt nélküli francia csokoládétorta. Ez az állítólag Capri szigetéről származó olasz csokitorta még rátesz egy lapáttal, mert lisztet hiába keresel benne:  az egyáltalán nincs, viszont van helyette mandula és az általam igen nagyra értékelt narancshéj. Szerintem ezekből a hozzávalókból nem tudsz rosszat kihozni! A sütési hőmérsékletet tarsd be, nem szabad kiszárítani, cserébe jó pár napig eláll, sőt egyre jobb.


Elkészítési idő:        20-25 perc
Sütési idő :               30 perc
Mennyiség:              10-12 adag


Torta caprese

Egy liszt nélküli csokoládétorta, amit garantáltan többször meg fogsz sütni!

Hozzávalók:

  • 150 g mandula (blanche mandula nagyon finomra őrölve)
  • 120 g kandírozott narancshéj (kb. 2 ek.)
  • 6 tojássárga
  • 240 g étcsokoládé (olvasztott, min.60%-os)
  • 15 dkg van. nádcukor
  • 150 g vaj
  • 6 tojásfehérje habbá verve


Az előkészítés során az alábbi sorrendet követtem:
1.    Kimérem a hozzávalókat.
2.   A 240 g csokoládét, a vaj felét vízfürdőn v. mikróban megolvasztom, temperálom (langyosra visszahűtöm). Fényesen krémes lesz.
3.   A mandulát és a narancshéjat 1 ek. maceszliszttel, vagy zabpehellyel mixerben finomra őrölöm. Lisztszerű őrleményt kapok. Ha van finomra őrölt mandulám, akkor értelemszerűen nem kell, csak a narancshéjat.
4.   A tojásfehérjékből kemény habot verek. A tojásfehérjét én mindig megsózom egy picit.
5.    A maradék 6 tojássárgát a porcukorral és a vaj másik felével habosra keverem.
6.   A csokoládés masszát lazítom óvatosan a habbal, és fokozatosan hozzáadom a mandulás keveréket. Széles, hosszú nyelű spatulát használok, nagy körkörös mozdulatokkal, hogy a hab ne törjön össze.
7.   A masszát beleöntöm egy sütőpapírral kibélelt  25-28 cm átmérőjű formába.
Sütés :            170ºC-ra melegített sütőbe helyezem.  30 percig sütöm.           
Megjegyzés: kizárólag szobahőmérsékleten fogyaszd! Hidegen tárold, de ne edd hidegen, mert a sok csokitól merev lesz! Narancslekvár, és tejszín vagy mascarpone jól jön hozzá.
Az eredetit alaposan megszórják porcukorral.



2 megjegyzés:

Erika írta...

Ú de jó!!!

Nyárikonyha írta...

köszi Era. nem mondom, hogy süsd meg azonnal, mert tudom, hogy most folyamatosan azt csinálod:-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails