A jó csokoládétorta
számomra eddig sem a krémes klasszikus csokitorta volt (bár az sem megvetendő), hanem a majdnem liszt nélküli francia
csokoládétorta. Ez az állítólag Capri szigetéről származó olasz csokitorta még rátesz egy lapáttal, mert lisztet
hiába keresel benne: az egyáltalán nincs,
viszont van helyette mandula és az
általam igen nagyra értékelt narancshéj.
Szerintem ezekből a hozzávalókból nem
tudsz rosszat kihozni! A sütési hőmérsékletet
tarsd be, nem szabad kiszárítani, cserébe jó pár napig eláll, sőt egyre jobb.
Elkészítési idő: 20-25
perc
Sütési idő : 30
perc
Mennyiség: 10-12 adag
Torta caprese
Egy liszt nélküli
csokoládétorta, amit garantáltan többször meg fogsz sütni!
Hozzávalók:
- 150 g mandula (blanche
mandula nagyon finomra őrölve)
- 120 g kandírozott narancshéj
(kb. 2 ek.)
- 6 tojássárga
- 240 g étcsokoládé (olvasztott, min.60%-os)
- 15 dkg van. nádcukor
- 150 g vaj
- 6 tojásfehérje habbá verve
Az
előkészítés során az alábbi
sorrendet követtem:
1.
Kimérem a
hozzávalókat.
2.
A 240 g
csokoládét, a vaj felét vízfürdőn v.
mikróban megolvasztom, temperálom (langyosra visszahűtöm). Fényesen krémes lesz.
3.
A mandulát és a narancshéjat 1 ek. maceszliszttel, vagy zabpehellyel mixerben
finomra őrölöm. Lisztszerű őrleményt
kapok. Ha van finomra őrölt mandulám,
akkor értelemszerűen nem kell, csak a
narancshéjat.
4.
A
tojásfehérjékből kemény habot verek. A
tojásfehérjét én mindig megsózom egy picit.
5.
A maradék 6 tojássárgát
a porcukorral és a vaj másik felével habosra keverem.
6.
A csokoládés
masszát lazítom óvatosan a habbal, és fokozatosan hozzáadom a mandulás
keveréket. Széles, hosszú nyelű
spatulát használok, nagy körkörös mozdulatokkal, hogy a hab ne törjön össze.
7.
A masszát
beleöntöm egy sütőpapírral
kibélelt 25-28 cm átmérőjű
formába.
Sütés
: 170ºC-ra melegített sütőbe helyezem.
30 percig sütöm.
Megjegyzés: kizárólag szobahőmérsékleten fogyaszd! Hidegen tárold, de ne edd hidegen, mert a sok
csokitól merev lesz! Narancslekvár, és tejszín vagy mascarpone jól jön hozzá.
Az eredetit alaposan megszórják porcukorral.
2 megjegyzés:
Ú de jó!!!
köszi Era. nem mondom, hogy süsd meg azonnal, mert tudom, hogy most folyamatosan azt csinálod:-)
Megjegyzés küldése