hétfő

Meggyes rétes

Még mindig meggy. De lehetne cseresznye is. Imádom a rétest. Ez nekem egy nagy felfedezés, mármint az, hogy ez otthon milyen egyszerűen elkészíthető. Először zöldséges verziókat csináltam, később tértem rá az édesekre. Frissen isteni, de ezek azok a gyümölcsök, amiket remekül lehet fagyasztani. Én szár nélkül, de maggal rakom a fagyasztóba, és félfagyaszott állapotában magozom ki. Főleg cseresznyénél ez nagy előny, mert friss, ropogós cseresznyét magozni, az nem egyszerű mutatvány.

Meggyes/cseresznyés rétes

Hozzávalók :


4 db rétes lap (1 csomagban ált. 8 db van)
Töltelék vajas zsemlemorzsába forgatva

Töltelék:
(almás rétes töltelék a blogban itt)
  • 1/2 kg meggy /kimagvazva/
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 2.5 dkg vaj
  • 5 dkg barnacukor
  • vaj/olaj/tej keverék a kenéshez
  1. A töltelékhez a magozott meggyet összekeverjük a barnacukorral / én mindenhez inkább barnacukrot használok, hacsak technikailag a recept nem kívanja meg az egyéb finomított cukrokat/. 
  2. A zsemlemorzsát megpirítom egy vastag talpú serpenyőben, mikor már barnul, leveszem a tűzhelyről, ráteszem a vajat, és ha langyosra hűl, összekeverem a meggyel, és kész is a töltelék.
  3. Egy pléhtepsit kivajazom - 5 cm széles sávokban - ahova a réteseket fogom tenni. A sütőt felmelegítem 210 fokra. 
  4. A réteslapokat egy lisztezett konyharuhára rakom, és olvasztott vajjal/olajjal megkenegetem. /lehet egy kis tejfölt is használni/, ráhelyezem a tölteléket, és óvatosan feltekerem. Mindig 2 db réteslapot használok, mert ezek a félkészlapok irtó vékonyak. 
Ha egy réteslapot használok, ilyen vékony rétesek lesznek

Megjegyzés : A fejlődésem egy következő szintjén természetesen házilag fogom a tésztát is készíteni. két rudat készítek, tepsire rakom, és 15 - 20 perc alatt készre sütöm.

A fenti két rétes már házilag készült. Töltelék recept a itt.
Finom levesek a rétes elé:

Citromos borjúraguleves
Gulyásleves

további levesek ebben a blogban itt.

meggyes receptek:
klasszikus meggybefőtt
meggyes pite
meggy/cseresznye cukor nélkül
meggy dzsem
vaniliás meggy dzsem
feketeribizlis meggydzsem

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

ez valami eszméletlenül jó blog oldal :) rohannék a konyhába azonnal!

Nyárikonyha írta...

nem kell rohanni, de sokszor kell bemenni és alkotni. pl. télen is lehet rétest sütni!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails