Magyarország a pogácsa
országa. Szerintem a pogácsa egy nemzeti kincs, egy unikum. Pogácsa kandikál ki
a 4-6 villamoson a fáradt utazó papírzacskójából, a metróaluljáróból feljövet
akaratadon kívül pogácsa illatfelhő
vesz körül. Van aki a népek közötti barátság elmélyülése céljából süti. Már nem
hamuba sül, hanem adalékanyagoktól nem mentesen lefagyasztják, majd megsütik,
de tök mindegy, mert mi szeretjük a pogácsát. Nekem is az egyik kedvencem, de
itthon ritkán készül. Ennek leginkább egy oka van: rögtön elfogy. Pogácsát nem
érdemes csinálni, csak nagyobb mennyiséget, és a szaggatásnál mindenféle konkáv
alakzatú maradéktészták keletkeznek. Nem így a sós rúd, vagy leánykori nevén a
stangli. Stanglit nyugodtan csinálhatsz kis mennyiségből, és hogy mekkorára vágod, az ízlés és türelem
kérdése. A nagyon vékony, ropogós stangli a legmenőbb.
Aszalt paradicsomos stangli/sós
rúd
Természetesen sima sajtos
rudat is csinálhatsz, de engem a héten elfogott az olasz ízek utáni vágy.
Eredetileg aszalt paradicsom és durvára reszelt parmezán került volna bele, de
ez utóbbi iegy jó kis pasta tetején landolt.
Előkészítési idő:
20 perc
Sütési idő : 10-12
perc
Mennyiség: 4 - 5 adag
Hozzávalók :
Sós vajas tészta
- 220 g liszt
- 100 g vaj
- 1 tojássárga
- 1 tk sütőpor
- 100 ml tej/joghurt
- 1 tk só
- 40 g kesudió/mandula
- 2 db aszalt paradicsom
Elkészítés
1.
A tésztát
szokásos módon elkészítem. A lisztben elmorzsolom a vajat, hozzáadom a sót és a
sütőport, majd a közepébe öntöm a
joghurtos(tejes/tejfölös) tojásos folyadékot. Rugalmas tésztává gyúrom. Hidegre
teszem.
2.
A kesudiót a
nyújtófával darabosra töröm, a paradicsomot vékonyra vágom. A tésztát
hosszúkásra nyújtom, és ráhelyezem a dió-aszalt paradicsom keverékre, és a
nyújtófával 1-2x átmegyek rajta (mint az úthenger), így a diódarabok
beleragadnak a tésztába. Kb. 0,5 - 1
cm-es darabokat vágok egy kés v. derelyevágó segítségével.
3.
Kis távolságra
egymástól, óvatosan (mivel meg kell fordítani!) egy tepsire helyezem őket.
Ebből a mennyiségből két tepsivel lett.
4.
200 fokos (légkeveréses)
sütőben 10-12 percig aranybarnára
sütöm.
Megjegyzés: Ez egy gyors sós. Én előző este begyúrom, vagy reggeli után, így pihenhet a hűtőben. Teához télen, fröccshöz nyáron. Vendégségbe is viheted.
2 megjegyzés:
Inkább az a baj a pogácsával, hogy egy egész tepsi lesz belőle és csak frissen jó. De annyi baj legyen!
több tepsi az az egy :-)
Megjegyzés küldése