csütörtök

Aszalt paradicsomos stangli


Magyarország a pogácsa országa. Szerintem a pogácsa egy nemzeti kincs, egy unikum. Pogácsa kandikál ki a 4-6 villamoson a fáradt utazó papírzacskójából, a metróaluljáróból feljövet akaratadon kívül pogácsa illatfelhő vesz körül. Van aki a népek közötti barátság elmélyülése céljából süti. Már nem hamuba sül, hanem adalékanyagoktól nem mentesen lefagyasztják, majd megsütik, de tök mindegy, mert mi szeretjük a pogácsát. Nekem is az egyik kedvencem, de itthon ritkán készül. Ennek leginkább egy oka van: rögtön elfogy. Pogácsát nem érdemes csinálni, csak nagyobb mennyiséget, és a szaggatásnál mindenféle konkáv alakzatú maradéktészták keletkeznek. Nem így a sós rúd, vagy leánykori nevén a stangli. Stanglit nyugodtan csinálhatsz kis mennyiségből, és hogy mekkorára vágod, az ízlés és türelem kérdése. A nagyon vékony, ropogós stangli a legmenőbb.


Aszalt paradicsomos stangli/sós rúd


Természetesen sima sajtos rudat is csinálhatsz, de engem a héten elfogott az olasz ízek utáni vágy. Eredetileg aszalt paradicsom és durvára reszelt parmezán került volna bele, de ez utóbbi iegy jó kis pasta tetején landolt.


Előkészítési idő:      20 perc
Sütési idő :               10-12 perc
Mennyiség:              4 - 5 adag



Hozzávalók :

Sós vajas tészta

  • 220 g liszt
  • 100 g vaj
  • 1 tojássárga
  • 1 tk sütőpor
  • 100 ml tej/joghurt
  • 1 tk só
  • 40 g kesudió/mandula
  • 2 db aszalt paradicsom



Elkészítés

1.    A tésztát szokásos módon elkészítem. A lisztben elmorzsolom a vajat, hozzáadom a sót és a sütőport, majd a közepébe öntöm a joghurtos(tejes/tejfölös) tojásos folyadékot. Rugalmas tésztává gyúrom. Hidegre teszem.

2.   A kesudiót a nyújtófával darabosra töröm, a paradicsomot vékonyra vágom. A tésztát hosszúkásra nyújtom, és ráhelyezem a dió-aszalt paradicsom keverékre, és a nyújtófával 1-2x átmegyek rajta (mint az úthenger), így a diódarabok beleragadnak a tésztába.  Kb. 0,5 - 1 cm-es darabokat vágok egy kés v. derelyevágó segítségével.

3.   Kis távolságra egymástól, óvatosan (mivel meg kell fordítani!) egy tepsire helyezem őket. Ebből a mennyiségből két tepsivel lett.

4.   200 fokos (légkeveréses) sütőben 10-12 percig aranybarnára sütöm.



Megjegyzés: Ez egy gyors sós. Én előző este begyúrom, vagy reggeli után, így pihenhet a hűtőben. Teához télen, fröccshöz nyáron. Vendégségbe is viheted.

2 megjegyzés:

"saját levében" írta...

Inkább az a baj a pogácsával, hogy egy egész tepsi lesz belőle és csak frissen jó. De annyi baj legyen!

Nyárikonyha írta...

több tepsi az az egy :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails