Nyilván mindenkinek van egy tutti tippje, mitől lesz jó a kovászos uborka, és nyilván mindenkinek ízlésétől fügően mástól finom. Én a ropogós, nem túl sós uborkát kedvelem, ami egy picinykét fűszeres.
Elkészítés:
Még nem találtam rá a tökéletes receptúrára, tehát ha bárkinek van bevált, kérem ossza meg velem, igérem kipróbálom!
Hozzávalók:
5 l-es befőttes üveg
2,5 kg uborka
egy köteg kapor
2 gerezd fokhagyma
1 nyers, hámozott burgonya
száraz kenyér
terasz + némi napsütés
só ( ez a legfontosabb)
Elkészítés:
- A befőttesüveget csillogóra sikálom, az uborkákat is (csillogni nem kell, de kefével szoktam, hogy nehogy homokszemcsék maradjanak a felületén).
- Az uborka mindkét végét levágom, oldalát beirdalom, és állítva begyömöszölöm őket. Én technikailag ezt úgy szoktam csinálni, egyik kezemet benn tartom az üvegben, a másikkal adogatom az uborkákat, így a bentlevő kezemmel sorba tudom őket rendezni.
- A felkarikázott burgonyát (ez Lidi néni (a Kolosi téri piacról) tutti tippje, amit még édesanyjától tanult-ettől lesz ropogós) az aljára rakom a két gerezd fokhagymával együtt.
- Literenként 1 evőkanál só kell bele, és az én tudomámányom itt megáll, mert ugyebár csak az én konyhafiókomban hányféle kanál van, és a sók minőségéről, szemcsézettségéről már ne is beszéljünk! (Tavaly annyira sós lett, hogy katasztrófa. )
- Pár napig kiteszem az erkélyre félig árnyékos helyre.
5 nappal később :
Amikor kész, leszűröm, az uborkákat tiszta üvegekbe rakom, a levét átszűrve felforralom, visszahűtöm és ezt öntöm vissza az uborkára. Hűtőben tartom jól lefedve. Sokáig eláll.
Még több tartósítás, befőzés Nyárikonyhánál!
Befőzés - receptek, tudnivalók ezen az oldalon
Eperdzsem (boddzavirággal, rózsaborssal)
Cseresznye cukor nélkül
Klasszikus meggybefőtt
Cseresznyés ribizlidzsem
Fügelekvár
Még több tartósítás, befőzés Nyárikonyhánál!
Befőzés - receptek, tudnivalók ezen az oldalon
Eperdzsem (boddzavirággal, rózsaborssal)
Cseresznye cukor nélkül
Klasszikus meggybefőtt
Cseresznyés ribizlidzsem
Fügelekvár
6 megjegyzés:
Dobtam neked egy kördést! :)
Szia! Én meg most már azt is tudom, hogy van egy közös barátnőnk:)
koviubit kérek, itt soha nincs huzamosan olyan meleg, hogy lehessen csinálni..
Én még nem bontottam ki a sajátomat, ma lesz a napja! Izgalmas eléggé! Majd beszámolok milyen lett. Nekem ez életem első kovászos uborkája... :)
egy biztos: allitolag kovasszal keszitett kenyer kell hozza!
jelentem, tegnap este teszteltük, és nagy sikert aratott! kovász, nem kovász, én bevallom száraz kenyér végeket gyömöszöltem bele, amibe már kovász aligha, oszt mégis fini lett. a receptből kimaradt, de egy kis száraz hegyes paprikát is tördeltem bele
Kenyér nélkül is elkészíthető, elég hozzá a burgonya (1 db). Úgy is pont olyan finom lesz.:)
Megjegyzés küldése