Ez túlzás nélkül az eddigi legjobb répatorta, melyet valaha ettem. Könnyű, puha, nem száraz, nincs benne vaj, liszt alig.(szerintem kikísérletezhető akár liszt nélkül is)
A recept az interneten Aargau-i répatorta néven híresült el. Ez egy svájci kanton neve, ahol gondolom valami miatt sok mandula lehet, mert a kispórolt vajat mandulával helyettesítették. A receptet D.Andi barátnőmtől kaptam, aki csodás amatőr szakács. A mandula egy részét dióval lecseréltem, és csökkentettem a mennyiségén. A többin nem változtattam.
A recept az interneten Aargau-i répatorta néven híresült el. Ez egy svájci kanton neve, ahol gondolom valami miatt sok mandula lehet, mert a kispórolt vajat mandulával helyettesítették. A receptet D.Andi barátnőmtől kaptam, aki csodás amatőr szakács. A mandula egy részét dióval lecseréltem, és csökkentettem a mennyiségén. A többin nem változtattam.
Mandulás répatorta
- 300 g reszelt sárgarépa
- 240 g őrölt héjas mandula (nálam 120 g héjas mandula és 120 g dió)
- 4 tojás
- 100 g vaníliás porcukor
- 60 g rétesliszt
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 csipet só
A tojásfehérjét egy pici sóval verd kemény habbá.
4 tojássárgáját a cukorral keverd habosra, majd reszeld bele a citromhéjat (vagy narancshéjat) és adj hozzá egy kevés citromlevet.
A reszelt répát, a mandulát és/vagy diót több részletben add hozzá.
Óvatosan forgasd bele a tojáshabot és a sütőporral elkevert lisztet.
Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformában (23 cm-es)180 fokra előmelegített sütőben 45 percet süsd készre.
Citrommázzal bevonhatod, de ez elmaradhat. Készítsd hozzá egy citrusos mascarpone-krémet, vagy egy narancskrémet!
Megjegyzés: a lisztet lecserélheted rizslisztre és akkor gluténmentes sütit kapsz!
5 megjegyzés:
Jártam Aargau-ban régebben. Nem tűnt fel a sok mandula, bár akkor nem ilyen szemmel figyeltem. A répatorta pedig egy nagyszerű találmány, nem veszik benne észre a gyerekek a répát, így mindig örömmel eszik :) Rég sütöttem, ideje újra elővennem, akkor most innnen :)
Lehet, hogy nem sok mandula van, hanem sok répa! Most találtam egy J.Oliver verziót, 3X annyi cukorral :-((
Én itt élek, Aargau-ban, de nincs sok mandulánk :) van répánk, tojásunk... és nagyon sok tehenünk :)))
:-)) ezért nem értem, hogy nem került bele vaj, ha sok a tehén. no sebaj, ez így nr1 !
lehullott a lepel a rejtélyről. Augau-ban répa van, méghozzás sok, és spéci.
Megjegyzés küldése