zserbó |
A zserbó egy olyan felnőtt édesség. Én gyerekkoromban egyáltalán nem szerettem, de ez nem meglepő, mert én semmit nem szerettem, amiben mák vagy dió volt. Az évvégi ünnepek édességszekciója – különös tekintettel, hogy egy időben az Erzsébet, Éva és István nevű emberek jelentős többségben voltak a családban, én ráadásul András napkor születtem – jelentősen leszűkült számomra. Lehet, hogy ez az oka, hogy nem vagyok különösképp édesszájú.
Zserbót életemben először kb. 4 éve sütöttem, mikor kiderült, hogy a kertünkben egy nagyon finom papírhéjú diót adó fa van, és hirtelen lett egy-két láda saját diónk. Ez a városi embert fellelkesíti, és próbálja hasznát venni, amit a természet adott. Azóta persze imádom ezt delikát sütit – be kell hoznom a gyermekori lemaradásom.
Ajánlom ezt a receptet a könyvelők gyöngyének, az én drága M. barátnőmnek, mentoromnak. Olvassátok, csináljátok!
Zserbó
Elkészítési idő: 1 – 2 óra
Sütési idő : 35 - 40 perc
Mennyiség: 1 sütőtepsi
Hozzávalók :
A tészta:
- 65 dkg liszt
- 32,5 dkg vaj
- 2 dkg friss élesztő
- 2 ek porcukor
- 1 citrom/narancs reszelt héj
- tejföl
- kis tej
- 1 pici szódabikarbóna
A töltelékhez:
- 40 dkg cukros darált dió (barna cukor)
- 40 dkg házi baracklekvár
A csokoládémáz:
- 10 dkg porcukor
- 2,5 dkg kakaópor
- 100 g étcsokoládé
- 5 dkg vaj
Elkészítés
- Hozzávalókat előkészítjük, lemérjük. Élesztőt langyos kis cukorral felfuttatjuk.
- A töltelékhez cukros dió keverékben a cukor arányt mi állítjuk be, én nem nagyon teszek bele, mert a lekvár édesíti.
- A lisztben elmorzsoljuk a jéghideg, kis kockákra vágott vajat, és a többi hozzávalóval rugalmas tésztát gyúrok. 3 részre osztom.
- A sütőhöz tartozó pléhtepsit vajas papírral kikenem.
- Az első 1/3 rész tésztát tepsi méretűre nyűjtom és beleteszem a tepsibe. Megkenem a lekvár felével, és megszórom a dió felével. Reszelek rá citromhéjat.
- uaz. mint 5.pont
- Kinyújtom a 3. rész tésztát, és ráfektetem a diós töltelék tetejére. 1 órát pihentetem hideg helyen. Sütőt 175 °C-ra melegítem.
- A tésztát előmelegített sütőben 35-40 percig sütöm. Teljesen lehűtöm. Én egy egész éjszakára valami nehezéket szoktam rárakni, hogy sima legyen a teteje.
- Csokoládét megolvasztom. Egy kisebb serpenyőben a porcukrot, a kakaót 1-2 kanál vízzel melegítem, amíg a cukor el nem olvad. Beleteszem a vajat. A két masszát ideális esetben úgy tudom gond nélkül összekeverni, ha azonos hőmérsékletűek. Még langyosan rákenem a tészta tetejére.
Csokoládés, diós édességek ebben a blogban:
Bécsi diós kalács
Dióval töltött mézes sült alma
Csokoládés dióhabtorta
Mandulás csokoládés torta
Csokoládés szelet naranccsal
Bécsi diós kalács
Dióval töltött mézes sült alma
Csokoládés dióhabtorta
Mandulás csokoládés torta
Csokoládés szelet naranccsal
Megjegyzés: Zserbót ne hirtelen felindulásból süssünk. Ez a sütemény igazából 2-3 nap elteltével a legfinomabb. Ezért is nagyszerű ünnepi sütemény, mert előre elkészíthető. Klasszikus formája a szelet, de én szoktam egészen pici kockákra vágni, mint egy petit four – épp egy falat!
2 megjegyzés:
nagyon szép szeletkék. nálunk is lesz :)
Nem szeretem a nagy szeleteket, nag yadagokat. Nálunk kezdettől kezdve megy ez a pici kockára vágás. Nem mintha így nem ennél ugyanannyit, de arra is van lehetőség, hogy csak egy pici darabot vegyél a kávé mellé.
Megjegyzés küldése