Szeretem, ha a zöldségek nincsenek agyonfőve, és azt is, ha természetes formájukban fogyasztjuk őket. Ugyanakkor a textúra milyensége az ízre is kihat, és egy krémleves teljesen más ízű tud lenni, mint az egész zöldség. A karfiolkrémlevest Dubarry néven ismerhetjük már. Ez a verzió a zeller által kap egy kis csavart, mondhatom nagyon kellemes, picit diós íz, így én pirított diós kenyérrel tálaltam. A meleg salátában viszont pont az a jó, hogy az alig párolt karfiol megtartja természetes formáját, ízét, a pirított lilahagyma, és mazsola lágyítja, édesíti.
Karfiolkrémleves
Előkészítési idő: 10 perc
Főzési idő : 20 perc
Mennyiség: 4 adag
Hozzávalók :
2 dkg vaj
1 hagyma
1 liter alaplé
1 közepes méretű karfiol
2 babérlevél
2 zellerszár
100 ml friss tejszín
szerecsendió
só, bors
olíva olaj
Elkészítés
- A hagymát vastag karikákra szeletelem, és egy pici vaj-olajkeveréken párolom. Leheletnyit sózom.
- Beledobom a rózsáira szedett karfiolt, fűszereket és tovább párolom. 5 perc után belerakom a szeletelt zellerszárat. Felengedem az alaplé felével, és puhára főzöm. Krémesre turmixolom.
- Felöntöm tejszínnel. Az alaplével állítom be a leves mennyiségét, sűrűségét.
- Pirított magokat, pár csepp olivaolajat öntök rá. Szerecsendiót reszelek rá.
Megjegyzés: Friss baguette-tel, barna kenyérrel, pár szem dióval, camembert sajttal, bögrében tálalom.
Karfiol Rimini módra – Cavolfiore a Riminati
Karfiol
olivaolaj
Lilahagyma
Fenyőmag
Mazsola
Friss menta
Petrezselyemzöld
Pecorino sajt
Elkészítés
- A karfiolt megpárolom. (al dente, tehát nem teljesen puhára)
- A lilahagymát olajon karamellizálom, majd hozzáadom a mazsolát és a fenyőmagot.
- A karfiolra ráteszem a hagymát, fenyőmagot, és meghintem a friss zöld fűszerekkel.
- Sajtforgácsokat (pecorino, parmiggiano) vágok rá. (én zöldséghámozóval szoktam)
Megjegyzés: A fenyőmagot mandulával helyettesítettem. Mindkét karfiolos ételhez jól jön egy pohár Savignon Blanc.
2 megjegyzés:
Nézz be hozzám, kaptál tőlem valamit! :-)
benéztem, átvettem, köszönöm.
Megjegyzés küldése