Már már félve írom le ezt a receptet, mert a gasztrobogtársadalom túl egyszerűnek találhatja. Én szeretem az egyszerű ételeket, és hiszek az elkészítés különbözőségében. Nem nagyon szeretek vízzel főzni. Nagyon sok mindent fedő alatt párolok víz hozzáadása nélkül, és még több mindent sütőben készítek. Lehet, hogy megelepő, de ilyen a töltött paprika is.
Megmosom a paprikákat / én mindig kisméretű többféle színű parikát veszek: jobb az íze és mutatósabb is/. Levágom a tetejüket, és megtisztítom a magjától és az erétől. A 10 kis darab 4 főre elegendő.
Megmosom a paprikákat / én mindig kisméretű többféle színű parikát veszek: jobb az íze és mutatósabb is/. Levágom a tetejüket, és megtisztítom a magjától és az erétől. A 10 kis darab 4 főre elegendő.
Hozzávalók:
10 kisméretű sokszínű ún. lecsópaprika
400 g finomra darált hús /sovány sertés, csirke vagy pulyka/
2 ek rizs/elhagyható/
1 tk szárított kakukkfű
1 tk szárított kakukkfű
1 tojás
1 kis vöröshagyma
friss majoranna, oreganó és 1 kk pirospaprika
só, bors
A paradicsom szósz
3-400 ml jó minőségű paradicsomszósz/akár az egészet is készíthetjük friss paradicsomból/
1 kk cukor
Elkészítés
A töltelékhez való darált húst helyezzük egy tálba. Olajon megfonnyasztjuk a hagymát, rádobom a szárított kakukkfüvet, és a legvégén a rizst és a piros paprikát. Hozzáadom a húshoz, beleütöm a tojást, az apróra vágott zöldfűszreket és jól öszekeverem. 5-10 percig hagyom állni (pár óra is lehet), majd megtöltöm vele a paprikákat.
Egy fémserpenyőbe helyezem a parikákat, beledobok 2-3 friss paradicsomot, és felöntöm zöldséglével. 190ºC-os sütőben fedő alatt párolom 30 percig, majd a paprikákat kiszedem. A visszamaradt léhez hozzáadom a paradicsomszószt, és még 20 percig a sütőben sűrítem. Ha a szósz megfeleő állagú, visszarakom a parikákat, és még 8 percig sütöm. A lényeg, hogy finom sűrú szósz legyen, az ízek összeérjenek. Számomra ez sokkal finomabb, mint a lábosban főtt verzió.